KAKO DA SAMO JEDNOM REČENICOM SMIRITE NAPAD BIJESA KOD DJETETA: Zlatni Savjet Psihologa Koji Svaki Roditelj Treba Da Zna

Zanimljivosti

KAKO DA SAMO JEDNOM REČENICOM SMIRITE NAPAD BIJESA KOD DJETETA: Zlatni savjet psihologa koji svaki roditelj treba da zna

Djeca su u potpunosti nepredvidiva, a njihovo ponašanje može da zavisi od niza uticaja, njihovog raspoloženja i slično – što gotovo da ponekad ne može da ih kontolišemo. Iako se već neko vrijeme mirno zabavljaju nekom igračkom – već narednog trenutka su postali nemirni, skaču, vršte, plaču… Razlog opet može biti bilo šta – od toga da im je igračka dosadila, da su je polomili ili im se jednostavno ne sviđa što ne obraćate previše pažnje na njih ili ste im u tom trenutku nešto zabranili.

Psiholog i otac šestoro djece doktor Džastin Koulson ima delotvoran način da umirite dijete koje proživljava izliv bijesa. U emisiji Nine’s Parental Guidance izjavio je da je u tim trenucima nužno da priznate djetetove emocije.

– Roditelji često preskoče disciplinovanje djeteta ili ga zamole da prestane ili da se smiri u nadi da će ih dijete poslušati i ućutati, ali niko ne želi to da čuje, čak ni odrasli kad su uznemireni, rekao je doktor Koulson, piše Žena.rs.

Zato predlaže roditeljima da prepoznaju djetetove emocije i njihove uzroke i tako pomognu mališanu da samoreguliše svoje osjećaje i da se smiri.

– Ako nešto možete da imenujete, onda to možete i da ukrotite, dodaje.

Prema psihologu, taj proces se naziva emocionalni coaching i pomaže djeci da razumiju različite emocije koje doživljaju, zašto se javljaju i kako se sa njima nositi.

– Zamislite da vas nešto uznemiri i partner vam kaže da se smirite, a vi kipite od bijesa. Vjerovatno biste poludjeli još više. Ako neko treba da se smiri, onda prvo imenujte emociju koju osjeća. Tako će se osjetiti shvaćeno i sigurno će moći da počne da sam ukroti tu emociju. Stvarnost je da je život nepravedan, ali roditelji imaju obvezu da uče svoju djecu društveno prihvatljivom ponašanju, rekao je doktor, prema čijem mišljenju najveća ljudska potreba nije da budemo voljeni, već da budemo shvaćeni.

novi.ba