Unuka Hakije Pozderca: Sarajka prva sa Zapadnog Balkana dobila nagradu za izvrsnost

Zanimljivosti

Značajni alumni su bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši direktor CIA-e George Tenet i španski kralj Felipe VI, kao i brojni drugi šefovi država ili vlada.

Osnivač BH Futures Foundation koja pomaže i okuplja mlade ljude iz svijeta nauke dr Edhem Čustović predstavio je još jednu uspješnu Bosanku koja je oduševila naučnu javnost u svijetu. Ovog puta to je Andrea Pozderac koja je nakon školovanja u Sarajevu osvojila jednu vrijednu nagradu u SAD-u.

Objavu prenosimo:

Andrea Pozderac je magistrirala na poznatom Univerzitetu Georgetown University u Washingtonu i postala prva osoba sa Zapadnog Balkana koja je dobila prestižnu nagradu “Jill A. Hopper” za izvrsnost.

Walsh School of Foreign Service (Walsh škola vanjske službe) na Georgetown Univerzitetu u Washingtonu konzistentno je rangirana među vodećim svjetskim fakultetima za međunarodne odnose.

Značajni alumni su bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši direktor CIA-e George Tenet i španski kralj Felipe VI, kao i brojni drugi šefovi država ili vlada.

Osnovana 1919. godine, SFS je najstarija kontinuirano operativna škola za međunarodne poslove u Sjedinjenim Državama, koja je prethodila američkoj službi vanjskih poslova šest godina, a mnogi njeni diplomci nastavljaju karijere u američkoj vanjskoj politici kao i globalne politike.

Andrea je završila je Druga gimnazija Sarajevo i diplomirala na SSST – Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology iz političkih nauka.

Čestitamo Andrea na ovom nevjerovatnom uspehu i nagradi. Tvoji roditelji su sigurno neizmjerno ponosni na tebe kao i mi u bosanskohercegovačkoj globalnoj zajednici“.

U objavi nije navedeno da se radi o unuki Hakije, odnosno kćerki Mehe Poderca kojije nedavno uplovio u vode businessa otvorivši u Sarajevu lanac restorana „KFC“.

krajina.ba