Vodič kako ljubimcu olakšati ove paklene dane i prepoznati toplinski udar kod životinje

Zanimljivosti

Šetnje obavljajte ranije ujutro i kasnije navečer, a ukoliko pas mora obaviti nuždu u najgore doba dana za izaći, gledajte da što manje hoda po vrućem asfaltu, a više po travi jer imaju osjetljive šape

Tijekom velikih vrućina posebno su ugroženi štenci, psi treće životne dobi, oni s dugom dlakom, bolesni psi, oni koji nose brnjicu, te psi brahicefaličnih pasmina. Zbog skraćenih i užih dišnih putova kod pasa sa skraćenim njuškama mnogo brže dolazi do simptoma toplinskog udara poput dahtanja, ubrzanog disanja, zažarenih i suhih sluznica, letargije i dezorijentiranosti. Naime, uslijed hipertermije, tj. povišene tjelesne temperature, dišni prohodi postaju još uži zbog oteknuća, pa čak i blaga povišenost vanjske temperature i vlage može dovesti do kliničkih znakova toplinskog udara kod ovih životinja, pojasnila je veterinarka Kristina Lučić na službenij stranici Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Mijenjajte svojim ljubimcima vodu često jer se brzo ugrije, a ako imate psa ili mačku, ponudite im tijekom dana hladan jogurt ili sirutku. Također, dobro je je povremeno zaliti im šape hladnijom vodom, to će ih brzo rashladiti. Možete ih rashladiti i mokrim ručnikom koji je malo stajao u hladnjaku.

Imate li vrt ili balkon, pripremite psu mali bazen (možete i od stare kadice za kupanje djece) i svakako se pobrinite da ima hlad u koji se može skloniti. Ukoliko živite u stanu i nemate dvorište s dubokom hladovinom, namočite prostirku (stari ručnik) i stavite negdje na pločice (u kuhinju ili kupaonicu) – to će biti mjesto gdje životinja može leći i u isto vrijeme dobro se rashladiti.

U trgovinama postoje posebni podlošci za životinje koji ih rashlađuju pa ni to nije loša ideja kako psu ili mački olakšati život.

Preporuka je ne šišati psa tijekom paklenih vrućina jer ga ona štiti i pomaže u održavanju tjelesne temperature, kao neka vrsta izolatora. Povremeno psa možete cijelog namočiti vodom da se i tako malo rashladi, posebno ako je vani nepodnošljivo.

Ukoliko u stanu imate mačku ili psa, a nemate balkon i znate da vas cijeli dan neće biti kod kuće, pobrinite se da životinja ima puno vode, a ne bi bilo loše ni zamoliti susjeda s kojim ste dobri da povremeno uđe u stan i provjeri je li sve u redu. Naime, događa se da životinje nehotice proliju vodu pa bi po ovim nesnosnim vrućinama bez nje mogle dehidrirati.

Dobra ideja je i postaviti nekoliko zdjelica s vodom na više mjesta u stanu. Također, ako vam je stan na takvom mjestu da sunce stalno ulazi u njega, svakako spustite rolete ili navucite zavjese te tako napravite malo hlada.

Šetnje obavljajte ranije ujutro i kasnije navečer, a ukoliko pas mora obaviti nuždu u najgore doba dana za izaći, gledajte da što manje hoda po vrućem asfaltu, a više po travi jer imaju osjetljive šape i vrući asfalt bi ih mogao oštetiti. U šetnju svakako nosite vodu i posudicu iz koje će piti.

nikada, baš nikada svoje ljubimce ljeti ne ostavljate u automobilu, čak ni na pet minuta

– Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u automobilima! – upozorili su u Vatrogasnoj postaji Zagreb i pokazali u tablici koliko temperatura u vozilu može brzo narasti i postati opasna po život. Na primjer, ako je vani temperatura 34, u automobilu za samo 10 minuta naraste toliko da postaje opasna po život, a ukoliko je vani 36, tad je dovoljno pet minuta da dođe do tragedije.

Znakovi toplinskog udara kod kućnog ljubimca:

plitko, ubrzano disanje
oči širom otvorene
pojačano slinjenje
koža vruća na dodir
trzanje mišića
povraćanje
ošamućen izgled
Ukoliko primijetite te simptome, što prije životinju odvedite veterinaru, a na putu je rashlađujte mokrim ručnicima, posebno šape.

Napravite ljubimcu hladnu poslasticu

Olakšajte ljubimcu paklene vrućine. Ukoliko želite pomoći da vašem psu probava radi bolje nakon što pojede hladnu poslasticu, u smjesu ubacite i nekoliko listića svježe mente.

Radi se o zdravim poslasticama koje će vaš pas obožavati. Ovu slasticu možemo nazvati i sladoledom za ljubimce, a sve što vam je potrebno su komad lubenice, jogurt i kalup u kojemu će se slastica ohladiti i poprimiti konačni oblik.

Sastojci: šalica (od pola litre) lubenice narezane na kockice (bez koštica), 10 velikih žlica jogurta.

Postupak: Stavite lubenicu i jogurt u blender te usitnite da dobijete glatku smjesu. Žlicom stavljajte smjesu u silikonski kalup (ili kakav već imate) pa stavite u zamrzivač na dva do tri sata, dok se ne zaledi.

Postoji još jedan način, ukoliko želite da slastica bude dvobojna. U blenderu samo usitnite lubenicu. U kalup najprije stavite žlicu jogurta pa na to kašu od lubenice, i tako redom u svim kalupima dok smjesu ne potrošite. Zaledite pa dajte psu neka uživa. Ukoliko želite pomoći da vašem ljubimcu probava radi bolje, u smjesu ubacite i nekoliko listića svježe mente pa usitnite.

24sata