Ne ostajte u lošem braku zbog djece ili straha od samoće” – Labkovski o pravom smislu braka

Zanimljivosti

Brak je institucija koja igra iznimno važnu ulogu u životima muškaraca i žena. Predstavlja novu životnu fazu i iskušenje, ali njegovo opstajanje i trajanje ovise isključivo o zalaganju oba partnera.

Istina je da se snažan brak i stabilna porodica ne mogu izgraditi ako samo jedna strana pokazuje trud. Muškarac i žena trebaju imati jednaku želju i predanost kako bi njihov brak bio uspješan. Čovjek je društveno biće i vijekovima je muškarac bio glava porodice. Tradicionalno, njegova je dužnost bila osigurati hranu i krov nad glavom, dok je žena bila zadužena za vođenje kućanstva i odgoj djece.

No, u modernom društvu koncept braka postao je fleksibilniji. Danas je normalno da žene rade izvan doma, dok se muževi brinu o kući i djeci. Uprkos tim promjenama, vrijednost braka ostala je neporeciva, iako je prilagodila svoj oblik i postala raznolika. Brak se može lako sklopiti, ali održavanje braka netaknutim zahtijeva mnogo više od same ljubavi.

Potrebno je aktivno ulagati u brak kako bi donosio radost svakodnevno i postao mjesto ljubavi i podrške. Supružnici bi trebali slušati jedno drugo, biti spremni na kompromise i, prije svega, razviti strpljenje jer ono igra ključnu ulogu u održavanju braka. Važno je da supružnici znaju kada treba šutjeti, da pokažu poštovanje i da riješe probleme na miran način.

Često se svađe u braku javljaju zbog sitnica koje nisu vrijedne pažnje. Zato je izuzetno važno biti sposoban oprostiti jedno drugome umjesto izražavanja bijesa i ljutnje. Srž braka leži u ljubavi, i bez nje brak gubi svoj smisao. Ljubav je najljepši osjećaj na svijetu koji se postupno razvija i sazrijeva tijekom godina.

No, isto tako, ljubav može nestati ako joj ne pridajemo pažnju, ostavljajući iza sebe samo tugu. Mnogi ljudi stupaju u brak bez istinske ljubavi ili ostaju u braku u kojem je ljubav nestala. Neki ostaju zbog djece, dok drugi ne znaju kako živjeti bez svojih supružnika, unatoč tome što ih više ne vole. Prema mišljenju psiholog Mihaila Labkovskog, jedino je ljubav pravi smisao braka, ništa drugo.

Nije potrebno ostajati u braku zbog djece, imovine ili straha od samoće. U braku bi trebali ostajati jedno zbog drugoga. Život je jedan, i ako živite uz osobu koju ne volite, proći će vam pred očima, a vi ga nećete doživjeti u potpunosti. Život je prekratak da bi se trošio na nezadovoljstvo i nesreću.

svezazenu.net