Lukin otac prešao je Srbiju uzduž i popreko tražeći pomoć za bolesnog sina, SPASONOSNI POZIV STIGAO IZ NEMAČKE, ali porodica još ne sme da se raduje

Region

Uzda se Nebojša Bosiljčić (38) iz Gorjana kod Užica u jednog stranca. Ni ime, ni ko je, šta je, gde mu je adresa… Ništa ne zna o njemu osim da je Nemac i star 30 godina. Evo, već nekoliko dana od kako mu je potpuno nepoznat dao nadu moli Boga za njegovo zdravlje.

Treba mu više od hleba, vode, sunca, bilo čega što mu je do sada u životu trebalo, ali samo zdrav kao dren, da nema ama baš ni najmanju falinku. Jedino takav može spasiti život njegovom jedincu, 13-godišnjem Luki .

Skoro će tri meseca od kako je Luki u Institutu za majku i dete u Beogradu, gde i dan danas leži, dijagnostikovan najteži oblik leukemije. Otada njegovi roditelji vode nadljudsku borbu da mu pronađu jedini lek – donora matičnih ćelija.

Majka Snežana iz bolnice, gde leži sa sinom, otac obilazeći Srbiju, prekopali su i nebo i zemlju da ga pronađu.

I pronašli ga, za sada samo potencijalno, u Nemačkoj. Među milionima ljudi iz evidencije Evropske baze matičnih ćelija jedino se njegove podudaraju sa Lukinim.

– Još uvek se on vodi samo kao preliminarni donor, a podaci o njemu nisu javni. Potrebno je da prođe stroge lekarske preglede, sve moguće zdravstvene analize, testove, jer da bi postao donor mora da bude potpuno zdrav, da ničim ne bi ugrozio primaoca – priča nam Nebojša Bosiljčić.

Od pre par dana kad mu je javljeno da matične ćelije 30-godišnjeg Nemca odgovaraju Luki, posle silnih neprospavanih noći, Nebojši se na oči vratio san. Laknulo mu je, ali još ga drži zebnja. Optimizmu da, ali velikoj radosti još uvek nema mesta. Poskočiće od sreće tek kad nemački lekari stave pečat na uverenje da preliminarni donor nema nikakav zdravstveni problem.

– Između 20. i 30. jula Luka treba da uđe u sterilni blok u Institutu za majku i dete, do tada će se znati da li je Nemac definitivno donor. Ako sve bude kako se željno nadamo, transplatacija koštane srži našem sinu se može izvršiti ili matičnim ćelijama koje bi Nemac poslao, ili da on lično dođe ovde. Nama je potpuno svejedno, ali lično bih voleo da bude ovo drugo, da ga upoznam, zagrlim kao najrođenijeg, da mu se zahvalim, ljudski odužim – kaže otac bolesnog dečaka.

Luka je svestan težine bolesti koja ga mori. Saznanje da je pronađen preliminarni donor popravila mu je raspoloženje. Od aprila kada je krenula bitka za njegov život, i Srbijom se razglasio apel da svi punoletni do 45 godina daju uzrak krvi, odeljenjima trasfuzije javilo se preko četiri hiljade ljudi. Ovim je, kaže Nebojša Bosiljčić, naša baza donora matičnih ćelija sa 12 porasla na više od 16 hiljada imena.

Našem pozivu se odazvalo oko 3.000 Užičana, preko 400 Požežana, više od 200 Čajetinaca, ostali su iz cele zemlje. Do sada je urađena analiza uzoraka nešto više od polovine davalaca i među njima nije pronađen niko čije se matične ćelije podudaraju sa Lukinim, ali će možda odgovarati nekome drugom ko boluje od leukemije. Akcija koju i dalje vodimo može da bude od koristi nekima od njih – prenosi Nebojša.

Muka koja ga je spopala dovela ga je do podatka da Hrvatska, sa duplo manje stanovnika nego Srbija, ima 60.000 imena u bazi donora matičnih ćelija.

Moli sve od 18 do 45 godina, koji to do sada nisu, da daju uzorak krvi na analizu u bilo kojoj transfuziološkoj službi u Srbiji, za slučaj da Nemcu zdravlje ne dozvoli da spase Luku. Čak i da mu lekari daju zeleno svetlo, bolje je da donor bude „naš čovek“.

-Voleli bi da se do 20. jula pojavi još jedan donor. Ne samo da bude „rezerva“ Nemcu, nego, struka kaže, izlečenje je zbog raznih parametara 30 odsto uspešnije ako je donor sa istog podneblja kao i primalac – kaže Nebojša.

blic.rs