I oni su budućnost Tešnja: Ahmed Spahić – evropski viceprvak iz matematike

Uncategorized

Ahmed Spahić je budućnost Tešnja, jedan od najboljih mladih matematičara u Bosni i Hercegovini. Njegovi uspjesi, trud i znanje koje ulaže, bili su povod za razgovor sa načelnikom Općine Tešanj, Suadom Huskićem, a u okviru Projekta “I oni su budućnost Tešnja”.

Dug je niz Ahmedovih uspjeha na takmičenjima, ali prvo što plijeni je njegova sposobnost komuniciranja. Elokventan, jednostavan u odgovorima, sa malo riječi, u stanju je puno objasniti. Tipična sklonost za nekoga ko može s lahkoćom prenijeti znanje.

Kako stoje stvari, Ahmed će najvjerovatnije to i raditi. Prenositi znanje drugim mladim ljudima, generacijama koje dolaze. Tako će, kaže, na najbolji način biti od koristi i svome Tešnju.

Ahmed je rođen u Jablanici (Tešanj), gdje je završio osnovnu školu. Kao učenik generacije Ahmed je još u osnovnoj školi dva puta pobjeđivao na Općinskom takmičenju iz matematike. Nakon toga, kao osnovac osvaja 1. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz matematike 2018. godine. Osim matematike, pokazuje sklonosti ka šahu. Iste godine postaje prvak Zeničko – dobojskog kantona u šahu, a godinu kasnije viceprvak Kantona u šahu.

Obrazovanje nastavlja u Sarajevu, i to u Drugoj gimnaziji. I kao srednjoškolac niže uspjehe: 3. mjesto na Federalnom takmičenju 2021. godine (plasman na Olimpijadu BiH), zatim bronzana medalja na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi 2021. godine, potom srebrena medalja na Evropskom matemtičkom kupu 2021. godine, te bronzana medalja na Srednjoevropskoj matematičkoj olimpijadi 2021. godine, i 3. mjesto na Federalnom takmičenju 2022. godine (plasman na Olimpijadu BiH).

Ahmedovi planovi su da studira vani, stekne što više znanja, pa da se vrati i bude od koristi u svojoj domovini. “Čini mi se da nemamo ovu naviku. Ili odemo pa ostanemo tamo i vratimo se kao penzioneri, ili ne odemo nikako. Prvi izbor su Švicarska, Njemačka, a možda probam i na Kembridžu. Ostajem fokusiran na matematiku, a drugi izbor je Ekonomija”.

Općina Tešanj je stipendirala i ovog mladog učenika. “Kada kažem mojim kolegama kakvu imam podršku od moje Općine, svi se hvataju za glavu. Tada shvatim da sam se rodio i odrastao na pravom mjestu. A puno dugujem i svojim roditeljima koji su se odrekli mnogo toga da se ja nastavim školovati u Sarajevu”, objašnjava Ahmed.

Svojim vršnjacima Ahmed poručuje da se ne boje matematike, i da talenat nije toliko bitan koliko rad. “Najveće zadovoljstvo dolazi kada vidite da su vaši roditelji i ljudi oko vas sretni i ponosni na ono što radite”.

“Ahmed je primjer da neko ko je rođen i odrastao u normalnoj porodici, živio na selu, školovao se u Tešnju, ima priliku da svojim radom postigne mnogo u životu. Da bude među prvima u matematici na međunarodnim takmičenjima i da ostvari ako Bog da uspješnu karijeru. Drago mi je zbog svega onoga što si postigao. Čestitam tebi i tvojim roditeljima na svemu onom što ste zajedno uložili u tvoje odrastanje i sazrijevanje, i nadam se da ćeš tako i nastaviti”, kazao je na kraju razgovora Općinski načelnik Suad Huskić.

Projektom “I oni su budućnost Tešnja” Općina predstavlja mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

tesanjtesanj.ba