Jedina šansa za Nikolin normalan život je odlazak u Belorusiju: Za novi bubreg potrebno je 95.000 evra

Region

Za novi bubreg potrebno je 95.000 evra

Na severu Kosova i Metohije uprkos svakodnevnim tenzijama i napetosti, u toku je akcija prikupljanja sredstava za lečenje Nikole Milovanovića koji živi bez funkcija bubrega. Jedna transplantacija nije uspela, a za drugu su potrebna sredstva od blizu 100.000 evra, piše RTS.

Nikoli Milovanoviću iz Kosovske Mitrovice 2016. otkazala su oba bubrega. Godinu dana kasnije urađena mu je transplantacija jednog. Donor mu je bila majka, ali uprkos idealnom poklapanju, operacija nije uspela, tako da šest godina živi na dijalizi.

Za novi bubreg potrebno je 95.000 evra.

Humanitarci su proteklih dana na više punktova na severu Kosova organizovali prikupljanje pomoći za Nikolinu operaciju, a jedan od punktova je u blizini opštinske zgrade u Zvečanu, na mestu gde se nedeljama okupljaju žitelji te sredine, zahtevajući oslobađanje objekata od policije i vojnika Kfora.

Uprkos činjenici da transplantacija nije uspela, Nikola nije gubio nadu u to da će se jednoga dana pronaći rešenje. U međuvremenu je postao otac još jednog dečaka. Pošto Nikola više nema nijednog kompatibilnog donora, transplantacija u Belorusiji je jedina šansa za normalan život.

Tih 95.000 evra je uračunato u prvi odlazak u Belorusiju, gde spadaju pregledi i priprema. Kad se to završi stavljaju me na nacionalnu listu i kada nađu adekvatan organ oni pozivaju i u roku od 15 do 18 sati treba da budem na klinici – kaže Nikola Milovanović.

U porodici Milovanović zahvalni na humanosti i solidarnosti sugrađana, veruju u pozitivan ishod čitave akcije i očekivane operacije.

Supruga Sanja Milovanović20a kaže da imaju dva sina, a moguće i proširenje porodice.

Nikoli se može pomoći jednokratnom uplatom SMS poruke 1495 na 3030. Takođe i uplatama na dinarski i devizni račun preko fondacije “Budi human”.

(Telegraf.rs)