Srpska večna lista: Fenomen Jokić sa trona skinuo Divca

Zanimljivosti

Pored toga što je postao tek peti srpski košarkaš koji je osvojio NBA titulu, Nikola Jokić je u finalnoj seriji protiv Majamija oborio i rekord po broju postignutih poena – ukupno 151.

On je pune 32 godine bio u vlasništvu Vlada Divca, koji je u velikom finalu u sezoni 1990/91, u porazu Los Anđeles Lejkersa od Čikaga 4-1, bio jedan od najboljih igrača tima iz Kalifornije.

Bikovi predvođeni Majklom Džordanom i Skotijem Pipenom su te godine udarili temelj „dinastiji“ iz Ilinoisa, ali oni nešto stariji ljubitelji košarke dobro se sećaju koliko je Čikago imao problema sa centrom Lejkersa.

Divac je u drugoj NBA sezoni u karijeri, sa navršene 23 godine, u pet utakmica protiv Čikaga postigao 91 poen i posle Medžika Džonsona bio je drugi strelac tima. Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije je u prva dva meča zabeležio po 16 poena, u trećem 24, u četvrtom 27 i u poslednjem osam.

Divac je bio starter u svih pet duela i prosečno je beležio 18.2 poena, 8.8 skokova, 2 asistencije, 1.8 ukradenu loptu i 2.4 blokade za 41.6 minuta na terenu.

Jokić je sa Nagetsima osvojio istorijsku titulu za klub iz Kolorada, a već u uvodnom delu četvrtog meča prestigao je Divca. Centar Denvera je u prva tri susreta upisao tačno 100 poena (27+41+32), u utakmici broj četiri u Majamiju dodao je 23, a u poslednjoj odlučujuće serije još 28.

Reprezentativac Srbije je u dve od pet utakmica imao tripl dabl, a do priznanja za najboljeg igrača finalne serije došao je sa prosečnim učinkom od 30,2 poena, uz 14 skokova i 7,2 asistencije.

Na trećem mestu večne liste srpskih strelaca je Vladimir Radmanović, koji je sa LA Lejkersima u finalu 2008. izgubili od Bostona 4-2. Nekadašnji igrač Crvene zvezde i FMP je na terenu bio u svih šest duela i ukupno je postigao 44 poena.

Saša Pavlović je sa Klivlendom u sezoni 2006/07. izgubio od San Antonija 4-0 uz 39 postignutih poena.

Prošle godine Nemanja Bjelica je sa Golden Stejtom došao do titule pobedom u finalnoj seriji protiv Bostona 4-2. Iskusni košarkaš je u osvajanju trofeja učestvovao sa ukupno devet poena.

Predrag Stojaković je u poslednjoj sezoni u karijeri osvojio „prsten“ sa Dalasom, koji je u finalu 2010/11 bio bolji od Majamija rezultatom 4-2. Peđa je imao samo dva poena.

Titule imaju još Darko Miličić sa Detroitom 2004. i Ognjen Kuzmić sa Golden Stejtom 2015, ali u serijama sa Lejkersima (4-1) i Klivlendom (ni4-2) nisu se upisali u strelce. Aktuelni centar Crvene zvezde nije bio u timu u finalu, ali može da se pohvali da je osvojio titulu.

Mladi bek Majamija Nikola Jović u ruki sezoni bio je učesnik odlučujuće serije, ali je odigrao samo 122 sekunde i nije postigao koš.

sportklub.n1info.rs