Nikola Jokić je šampion NBA lige! San je java, Srbin magijom “zatvorio” jednu od najlepših priča u istoriji košarke /VIDEO/

Region

Mnogi su ih osporavali, mnogi su govorili da ovo nije ekipa koja može da se u doigravanju dokaže i pokaže zašto je dominirala tokom regularnog dela sezone. Svi su ih potcenjivali, a oni su im svima vratili!

Srbija danas ima razloga da slavi, Nikola Jokić i Denver Nagetsi novi su šampioni NBA lige!

U petom meču finalne serije ekipa Majka Melouna uspela je da u drami odbrani domaći teren i slavi protiv Majami Hita – 94:89.

Nikola Jokić ponovo je bio sjajan, a meč je završio sa 28 poena, 16 skokova i četiri asistencije.

Pored njega, istakli su Majkl Porter Džunior sa 16, Džamal Marej sa 14 i Kentavijus Kaldvel-Poup sa 12 poena.

Sa druge strane, Majami je predvodio Džimi Batler sa 21 poenom, dok je jedan manje dodao Bem Adebajo.

Kao i uvek Efbet kladionica je spremila najbolje kvote za meč Denver i Majami, u petoj utakmici finalne serije NBA lige.

Nagetsi našeg Nikole Jokića imaju priliku da eventualnom pobedom večeras dođu do prve titule u istoriji franšize, a kvota da će to učiniti iznosi 1.30. Sa druge strane, kvota da će Majami smanjiti rezultat na 3:2 u seriji iznosi 4.25.

Što se tiče pobede nakon regularnih 48 minuta postoji tek neznatna razlika u kvotama. Pobeda ekipe Majka Melouna plaća se sa 1.31, dok se pobeda tima sa Floride vrednuje sa 4.30. Kvota na eventualni nerešen ishod i odlazak meča u produžetke iznosi 21.00.

Već od starta meča u Bol Areni bilo je jasno da nećemo gledati jednostavno utakmicu za Nagetse, kakvu su mnogi očekivali u pripremi iste. Bem Adebajo je već od starta davao naznake da bi mogao da ima osetnu ulogu u ovom susretu, te je upravo preko njega Majami uspeo da dođe do rane prednosti. Ipak, usledila je reakcija, usledilo je nešto što smo videli mnogo puta ove sezone u režiji ekipe Majka Melouna! Vezali su 12 poena Nagetsi, koji su fenomenalno reagovali na rano vođstvo Hita i ubrzo su uspeli da dođu do nešto osetnijeg plusa. Igralo se izuzetno tvrdo, poeni su se slavili poput golova, a domaći su uspeli da se, u tim momentima, aklimatizuju na to.

Džamal Marej i Majkl Porter Džunior bili su ti koji su vodili glavnu reč u tim trenucima, dok su Nikola Jokić i Eron Gordon vukli probleme sa faulovima, koji su ih u dobroj meri limitirali da u prvom poluvremenu ne pruže ono što su u stanju da pruže iz noći u noć. Srbin je uspeo da trojkom odvede Denver na plus sedam, ali je Majami još jednom pokazao nešto konkretnije izdanje, kojim je uspeo da se ubrzo vrati na samo posed minusa.

Ponovo je blistao pomenuti Adebajo, kojem nikako niko nije mogao ništa da uradi u reketu, na obe strane. Činjenica da je Jokić bio u problemima sa faulovima naterao je Melouna da traži nešto drugačija rešenja, a pogotovo protiv Džefa Grina popularni Bem nije imao nikakvih problema da dođe do poena. Blistao je centar tima sa Floride, Porter Džunior je uspeo da u samom finišu deonice vrati meč u egal, ali je Adebajo novim poenima zatvorio prvi deo meča, nakon kog su gosti imali prednost od dva poena – 22:24.

Bilo je jasno da je Nagetsima bačena rukavica u lice, ekipa Erika Spolstre još jednom je pokazala da se u ovom plej-ofu nikada ne predaje, čak i kada situacija ne deluje dobro, čak i kada Boston Seltiksi sa 3:0 dođu na 3:3 i prete da ispišu istoriju, uvek su ostajali hladnokrvni – bili su svesni svog cilja i po njega su išli iz utakmice u utakmicu. Tako je i početkom drugog poluvremena tim sa Floride mini serijom uspeo da, po prvi put na meču, ode na nešto osetniji plus.

Ipak, Denver je ponovo pokazao energiju, na parketu se konačno pojavio Nikola Jokić, koji je uspeo da poveže nekoliko dobrih poteza i bude protagonista dobrih stvari koje su se u tim trenucima dešavale za Melounov tim. Pogađao je, asistirao, skakao srpski centar, ali je nekako prednost još uvek bila na strani gostujućeg tima. Pored „Džokera“ u određenoj meri probudio se i Džamal Marej, ali je odgovor Majamija stigao brzo, i nije bio prijatan.

Sa pet vezanih poena u samo nekoliko sekundi Dankan Robinson još jednom je pokazao da u ovom plej-ofu komotno može da se nazove „iks faktorom“ Hita, te je na taj način Spolstrin tim po prvi put u duelu otišao na dvocifrenu razliku. Proigrao je i Kejleb Martin, da bi nakon par dobrih Jokićevih rešenja i zakucavanja Brusa Brauna u kontri Denver uspeo da razliku smanji na četiri poena!

Tada se kao faktor iznenada pojavio Kajl Lauri, koji je povezao dva izuzetno teška pogotka za tri poena, kojima je odbio seriju Nagetsa. Na to se još jednom nadovezao sjajni Adebajo, na koga niko u reketu Melounovog tima nije imao nikakav odgovor, te smo nakon 24 minuta košarke u Bol Areni na semaforu mogli videti rezultat 44:51.

Na pravi način otvorio je Nikola Jokić drugo poluvreme, pošto je poenima pod faulom uspeo da približi svoju ekipu na samo četiri poena zaostatka. Bilo je za očekivati da vidimo neku reakciju Majka Melouna i njegovih izabranika, koji su u prvom poluvremenu odigrali i lošije od onoga što je rezultat pokazivao. Ipak, sa druge strane su Vinsent i Štrus smirivali situaciju za goste, te je njihovim poenima Majami ponovo otišao na plus od osam poena.

Ipak, kako je morala da se pokaže reakcija, svi su znali da se Denver probudio! Porter i Marej ponovo su bili ljudi oko kojih se vrtelo mnogo toga, a upravo su oni uspeli da neutrališu mini seriju gostiju i tako razliku vrate na pomenuta četiri poena. Bila je to naznaka nečeg dobrog, nečeg što je došlo samo koji minut kasnije, kada je trojkom Džamala Mareja u Bol Areni viđen potpuni rezultatski egal!

Osećalo se u vazduhu da je prvoplasirana ekipa Zapadne konferencije ta koja je u naletu, Majk Meloun i njegovi izabranici imali su jasan plan kako da se vrate u meč, a u tome su i uspeli. Ipak, Majami je delovao kao ekipa koja ne želi da preda vođstvo, koliko god ono bilo malo, ali je trojka Portera donela domaćima plus tri, nakon prilično dugo vremena! Ipak, strašnom trojkom Kajla Laurija Majami je i u odlučujući period ušao sa plusem, doduše od pola koša – 70:71. Hit je igrao za opstanak u seriji, a Denver za istoriju.

Čini se da četvrta četvrtina nije mogla bolje da počne za Denver od onoga kako je zapravo počela! Poenima Jokića iz reketa i trojkom Džamala Mareja domaći košarkaši otišli su, nakon prilično dugo vremena, na dva poseda viška! Proključala je Bol Arena, Majami je u tim trenucima bio tim koji je na svojim leđima imao pritisak, a preuzeli su ga direktno sa leđa osvajača Zapadne konferencije.

Proigrao je u tim trenucima i Nikola Jokić, koji je uz Majkla Portera Džuniora bio čovek koji je održavao plus na konto Nagetsa, uprkos činjenici da je Hit nastavio da pogađa neverovatno teške šuteve, poput trojke koju je pogodio Kajl Lauri. Sa druge strane, jedina stvar koja je sprečavala Denver da prelomi peti meč finala jeste činjenica da ništa nisu mogli da pogode sa distance. Ipak, Melounov tim je i dalje vodio.

Zaigralo se nešto tvrđe u finišu meča, što je u potpunosti odgovaralo Denveru, koji je čuvao prednost i bio ekipa kojoj je vreme sporije prolazilo. Ipak, sa dve nestvarne trojke Džimija Batlera ponovo smo dobili dramu – superzvezda Majamija i njegov mentalitet nisu mu dozvoljavali da odustane, čak ni u momentima kada je sve delovalo izgubljeno za Hit. Povezao je 11 poena nekadašnji košarkaš Filadelfije, Čikaga i Minesote, čime je u potpunosti preokrenuo dešavanja na parketu i doveo Hit do prednosti. Do kraja je ostalo dva minuta.

U drami u finišu bolje se snašao Denver, koji je na taj način uspeo da upiše četvrtu pobedu i tako dođe do prvog šampionskog prstena u istoriji franšize!

Tok meča
90_89 – BRUN BRAUN! Nakon ofanzivnog skoka poentira krilni košarkaš!

88:89 – Nastavlja Batler, ponovo sa linije penala. On je strelac poslednjih 13 poena gostiju.

88:87 – EVO JOKIĆA! Poeni za Srbina u reketu, Denver ponovo vodi!

86:87 – Vodi Majami, još jedan pogodak Batlera! Serija 11:0 u režiji superzvezde Majamija.

86:85 – Nakon sumnjive sudijske odluke (slika ispod) Džimi Batler dobio je tri slobodna bacanja, koja je iskoristio i tako povezao devet poena u protekla tri poseda. Drama je u Koloradu.

86:82 – Dve strašne trojke Džimija Batlera. Superzvezda Majamija odgovorila je na pogodak Kentavijusa Kaldvel-Poupa. Ponovo imamo dramu.

83:76 – Novi poeni Jokića! Denver na četiri i po minuta do kraja ima sedam poena viška.

81:76 – Tu je i Džamal Marej! Prekida košgeterski post sa obe strane plejmejker Denvera, koji ima plus pet!

79:76 – PONOVO ODGOVARA JOKIĆ! Trojku je pogodio Lauri, ali sa druge strane sa poludistance uzvraća srpski centar.

77:73 – Probudio se Nikola, njegov 22. poen! Majami je ponovo imao priliku da se vrati u egal, ali Jokić to seče!

75:71 – DA, OVO JE ŠAMPIONSKI DENVER! Trojka Džamala Mareja, Nagetsi su na plus četiri!

Treća četvrtina
70:71 – Strašna trojka Laurija! Digao je sa preko devet metara šut iskusni plejmejker – i pogodio je.

69:66 – KONAČNO – NAGETSI VODE! Trojka Portera, koji igra fenomenalnu utakmicu!

64:64 – NE DA SE NI DENVER! Poeni iz tranzicije za Portera i ponovo je nerešeno!

60:64 – Ne da prednost Majami. Gosti vezuju četiri poena i tako vraćaju plus na svoj konto.

60:60 – TROJKA MAREJA, IMAMO POTPUNI EGAL! Digla se na noge Bol Arena, Denver je ponovo u utakmici!

56:60 – Proključala je atmosfera u Bol Areni! Povezao je Denver nekoliko dobrih napadačkih poseda, ali defanzivni propusti drže Majami u prednosti.

51:55 – DENVER SE PROBUDIO! Poeni Portera i Mareja, ponovo su Nagetsi na minus četiri

47:55 – Majami sa devet života večeras u Bol Areni. Mini serijom u režiji Vinsenta i Štrusa gosti odgovaraju i vraćaju se na plus osam.

47:51 – JOKIĆ, POD FAULOM! Otvara na pravi način srpski centar drugo poluvreme

Druga četvrtina
44:51 – Denver na poluvreme odlazi sa minusom od sedam poena!

42:51 – Bem Adebajo nastavlja sa fenomenalnom partijom. Četiri poena za goste vezuje reprezentativac SAD.

39:45 – Kajl Lauri je faktor za Majami u ovim trenucima. Dve vezane trojke za iskusnog plejmejkera, koji odgovara na poene Jokića i Mareja.

35:39 – Zakucava Brus Braun! Fenomenalna odbrana Nagetsa i laki poeni za krilnog košarkaša u tranziciji. Minut odmora traži Erik Spolstra.

33:39 – EVO JOKIĆA! Poeni i asistencija za srpskog centra, ponovo je Denver na minus šest.

29:39 – Dvocifreni plus imaju gosti sa Floride! Denver ne liči na sebe, pet poena vezuje Dankan Robinson.

29:34 – Tu je i Jokić! Mora da se probudi srpski centar i zagospodari situacijom na obe strane terena, Majami deluje sigurno.

27:32 – Nekoliko sumnjivih sudijskih odluka u proteklih nekoliko napada. Slobodna bacanja zaradili su Batler i Martin, dok je Eron Gordon zaradio treću ličnu grešku.

25:28 – Evo energije Denvera! Ovo želimo da vidimo od Nagetsa, ali gosti iz reketa uspevaju da održe balans.

22:28 – Dobro počinje i drugu deonicu Majami, mini serijom 4:0, kojom dolazi do šest poena plusa.

Prva četvrtina
22:24 – Majkl Porter Džunior je sa četiri vezana poena vratio Denver u egal, ali je Adebajo novim poenima, svojim 16, uspeo da donese prednost gostima nakon 12 minuta košarke.

18:22 – Blista Adebajo! Poeni pod faulom za centra Hita, Džef Grin ne može da ga odbrani nikako.

18:19 – Ponovo izvanrednu partiju pruža Bem Adebajo. Devet poena za centra Majamija, koji ponovo vodi u Bol Areni.

16:14 – Vraća se Majami, evo ponovo nešto konkretnije igre gostiju sa Floride. Štrus je ponovo raspoložen, nešto slično kao u drugom meču, a uglavnom poenima iz kontre Hit uspeva da uhvati priključak.

15:8 – EVO I JOKIĆA! Trojkom srpski centar odgovara na poene Maksa Štrusa pod faulom!

2:5 – DA,DA, DA, SERIJA 12:0! Fenomenalno je reagovala ekipa Majka Melouna na dobar početak gostiju sa Floride i odgovorila u svom stilu.

8:5 – To je ta DENVER KOŠARKA! Poeni Mareja i Gordona, Nagetsi vode!

4:5 – Evo Kaldvela-Poupa kao reakcije! Četiri poena vezuje iskusni bek.

0:5 – Bolji početak za Majami na ovom meču. Poeni Adebaja iz kontre i trojka Štrusa za ranih plus pet.

Do sada se samo jednom dogodilo da tim koji povede sa 3:1 u finalu NBA lige na kraju ne osvoji trofej, što govori koliko su Nagetsi blizu velikog uspeha.

Uoči utakmice:

Ipak, sigurno je da se Majami neće predati u Koloradu i da će učiniti sve da produži seriju i vrati je na domaći parket. To obećava veliku borbu i sigurno neće manjkati uzbuđenja večeras u “Bol Areni”, gde bi večeras u sastav Hita trebao da se vrati oporavljeni Tajler Hiro.

Sjajni bek šuter je još tokom serije sa Milvokijem doživeo prelom šake i od tada je van parketa, a večeras bi mogao biti značajno pojačanje za tim Erkia Spolstre. Međutim, pitanje je koliko će prošlosezonski najbolji šesti igrač NBA ligebiti u stanju da pomogne saigračima, koji u prethodne četiri utakmice nisu uspeli da nađu rešenje za Nikolu Jokića.

U dosadašnjem delu plej-ofa Srbin je prikazao igru koja će sigurno biti svrstana u najbolje partije postsezone u istoriji NBA lige. Na čak 11 od 19 utakmica u doigravanju Nikola je ostvario trip-dabl učinak, od čega će onaj poslednji ostati upisan u knjigama najjače košarkaške lige sveta.

Jokić je u trećem meču serije protiv Majamija ostvario učinak od 32 poena, 21 skoka i 10 asistencija, što je prvi 30-20-10 učinak u istoriji finala NBA lige.

Na njegovim krilima Nagetsi su došli na prag najvećeg uspeha u istoriji franšize, a ljubitelji košarke u Srbiji se zbog Nikole nadaju da će ga već večeras i preći.

sportal.blic.rs