Totalno drukčiji od drugih! Novak je najbolji teniser koji je ikada hodao Zemljom: 23. grend slem za večnost i istoriju

Region

Ispisivanje istorije njemu više nije ništa strano. Toliko je veliki da je titula na svakom novom turniru postala stvar „obaveze“ i očekivanja, a kada se ista osvoji u Parizu, i to 23. u karijeri – jasno je zašto ga mnogi smatraju najvećim ikada!

Bilo je jasno da će na Šatrijeu biti ispisana istorija, ko god da je bio osvajač Otvorenog prvenstva Francuske.

Kao i uvek, kladionica Efbet dala je najbolje kvote za finale Rolan Garosa.

Kvota na pobedu Novaka Đokovića iznosila je – 1.24, dok je kvota na trijumf Ruda bila – 5.20.

Još jednom je pokazao da je nezaustavljiv, još jednom je pokazao da mu na planeti nema ravnog – Novak Đoković osvajač je Rolan Garosa, čime je došao do svoje 23. Grend slem titule u karijeri, čime je postao teniser sa najviše istih ikada!

U finalu je, daleko kvalitetnijem protivniku, nakon sjajnog meča ruku morao da pruži Kasper Rud, koji je večeras u Parizu delovao kao neko ko je tu samo da upriliči ovaj fantastični događaj – 3:0 (7:6, 6:3, 7:5).

Nije krenuo meč na Šatrijeu onako kako je Đoković očekivao. Norveški teniser bio je izuzetno siguran na početku ovog finala, dok je Novak bio nešto povučeniji, što je dovelo do toga da već u drugom gemu Rud dođe do brejka! Trajao je taj gem prilično dugo, neki bi rekli „čitavu večnost“, ali je na kraju istog Norvežanin uspeo da dođe do prednosti u prvom setu. Kasnije je brejk i potvrdio, a Novak je morao da pronađe način na koji bi se oporavio nakon nešto lošijeg starta duela u Parizu.

Pravo rešenje za to bili su sigurni servis gemovi, preko kojih je Đoković kupio samopouzdanje koje je bilo ključno pred nastavak meča. Ipak, loša vest za Srbina i sve njegove fanove jeste bila činjenica da je i Rud bio podjednako siguran. Sjajno je igrao Norvežanin, bio je motivisan da po prvi put osvoji neki trofej koji nije 250 serije, a koja scena je bolja za to od one u prestonici Francuske?

Vezano je nekoliko dobrih servis gemova na obe strane, pre nego što se dogodio možda i ključni momenat u prvmo setu – Novak je vratio brejk! Čak i u tom, sedmom gemu prvog seta, Rud je igrao fantastično, uspevao je da stigne neke lopte koje nisu karakteristične za njega, ali je na kraju ipak morao da potpiše kapitulaciju u gemu, čime je Đoković uspeo da povrati potpuni egal u prvom setu.

Bilo je jasno da nas očekuje drama – ipak, u pitanju je finale Rolan Garosa! U poslednja četiri servis gema u prvom setu videli smo nekoliko brejk lopti, ali nijedna od njih nije bila iskorišćena, ni sa jedne, ni sa druge strane. Bilo je jasno, odlučivaće taj-brejk! A Novak k’o Novak, jednostavno je majstor što se toga tiče, te je sa 7:1 u dodatnom gemu uspeo da dođe do vođstva od 1:0 u setovima!

Činilo se da bi neizvesno izgubljen prvi set mogao da utiče na norveškog tenisera, te da je Đoković u psihološkoj prednosti pred nastavak meča, i to se na kraju ispostavilo kao tačno! Već u prva dva gema u drugom setu videli smo sigurnost Novaka kao u najboljim danima, što je rezultovalo time da već u drugom dođe do brejka i tako „overi“ prednost i u drugom setu! Sve je išlo u tim momentima na stranu srpskog tenisera, Rud jedva da je uspevao da osvoji po koji poen.

Igrao je Đoković silovito, onako u svom maniru, istinski, jako, a čini se da u tim trenucima nijedan protivnik ne može da mu stane na crtu, uz svo poštovanje norveškom igraču. Ipak, Rud je uspeo da se blago oporavi, poveže nekoliko dobrih poteza na svoj servis i tako unese blagu dozu neizvesnosti, čak je imao i brejk loptu kojom je mogao da potencijalno unese pometnju u drugi sat. Ipak, Novak ne bi bio po mnogima najbolji ikada kada bi tako jeftino dopustio protivnicima da se vrate.

Sigurno je igrao do kraja seta, imao je priliku da već u osmom gemu još jednim brejkom povede sa 2:0, ali je Rud ipak uspeo da se povrati i natera Srbina da svojim servisom rešava sudbinu drugog seta. Đoković je u tim situacijama, kao i uvek, nepogrešiv, te je sa 6:3 uspeo da osvoji drugi set i tako dođe nadomak istorijskog 23. Grend slema.

Početak trećeg seta doneo nam je blagu neizvesnost, ali u uvodnim gemovima nismo svedočili nijednom brejku. Rud je bio taj koji je servisom započeo set, u dva navrata je Đoković imao priliku da ugrozi Norvežanina, ali u tome nije uspeo. U prvom gemu je imao 30:15 Srbin u svoju korist, dok je u trećem imao čak i brejk loptu, koju nije iskoristio. U međuvremenu je „sa nulom“ počistio protivnika prilikom svog servis gema.

Nije uspevao Rud nikako da uhvati ritam na Novakov servis i potencijalno ugrozi protivnika brejkom – nasuprot tome, Đoković ga je „čistio“ sa nulom gotovo svaki put kada je stao na servis, dok je Norvežanin imao znatno više problema u odbrani svog servisa. Ipak, nakon šest gemova nismo videli nijedan brejk, te je rezultat glasio 3:3.

Hirurški precizne servis gemove gledali smo u tim trenucima, uprkos tome što se činilo da je pritisak na Rudu i da je on taj koji bi prvi mogao da padne pod istim, ali je ipak sve prolazilo bez brejkova.

Ipak, u finišu, u jedanaestom gemu drugog seta, Đoković je uspeo da dođe do brejka koji mu je iscrtao put ka istorijskoj tituli u Parizu!

Tok meča:
Đoković – Rud 3:0 (7:6, 6:3, 7:5)
7:5 – KRAJ JE! Novak Đoković je osvajač Rolan Garosa!

6:5 – BREJK, BREJK, BREJK! ONDA KADA JE NAJPOTREBNIJE! Novak Đoković servira za set, meč i istoriju!

5:5 – Da, da, vratio je Novak stvari gde im je mesto! Ponovo servis gem koji dobija sa nulom, ponovo će servirati Kasper Rud.

4:5 – Ponovo je mogao Novak do brejka, ali u finišu gema ne uspeva da nagradi ono što je radio pre toga. Videli smo duge razmene, u kojima je Rud uspevao da ostane istrajniji i tako ponovo odbrani svoj servis. Još uvek smo bez brejkova u trećem setu.

4:4 – BRAVO! Nije bio Novak u dobroj situaciji u ovom gemu, Rud je imao 0:30, ni publika nije bila na njegovoj strani, te je Đoković nakon preokreta i osvajanja gema ovo posvetio upravo njima!

3:4 – Hirurški precizne servis gemove gledamo u ovim trenucima na Šatrijeu. Ne podleže pritisku Rud, te još jednom uspeva da prenese pritisak na Đokovića, koji sada ide na servis.

3:3 – Ovoga puta je uspeo Rud da uzme poen Đokoviću na njegov servis, ali to je bilo sve što smo od njega videli u ovom gemu. Mnogo kvalitetnije deluje Novak na svom servisu od protivnika, te se stiče utisak da je Srbin taj koji bi pre mogao do brejka.

2:3 – Nastavlja se “igra nerava”! Ponovo brani Rud svoj servis, ponovo je Đoković imao svoje prilike da zakomplikuje situaciju, a ponovo će i Srbin na servis kako bi ostao u egalu u ovom setu.

2:2 – Ponovo Novak “sa nulom” osvaja svoj gem. Rud deluje bespomoćno na Novakov servis, te je samo pitanje ko će biti taj koji će prvi popustiti u ovom setu.

1:2 – Još jednom – velika šteta! Imao je Novak brejk loptu i u ovom gemu, priliku da već na startu oduzme servis protivniku i tako dođe do prednosti i u trećem setu, ali je Rud, po ko zna koji put, uspeo da odgovori i odbrani servis.

1:1 – Ne da Đoković Rudu ni poen! Fenomenalan servis gem srpskog tenisera, koji je uspeo da ponovo pritisak prebaci na stranu Norvežanina.

0:1 – Ponovo je Novak imao solidnu situaciju u servis gemu protivnika, prednost od 30:15 i mogućnost da dođe do brejk lopte, ali se to nije dogodilo. Povezao je Rud tri poena i odbranio svoj servis na početku drugog seta.

2:3 – Nastavlja se “igra nerava”! Ponovo brani Rud svoj servis, ponovo je Đoković imao svoje prilike da zakomplikuje situaciju, a ponovo će i Srbin na servis kako bi ostao u egalu u ovom setu.

2:2 – Ponovo Novak “sa nulom” osvaja svoj gem. Rud deluje bespomoćno na Novakov servis, te je samo pitanje ko će biti taj koji će prvi popustiti u ovom setu.

1:2 – Još jednom – velika šteta! Imao je Novak brejk loptu i u ovom gemu, priliku da već na startu oduzme servis protivniku i tako dođe do prednosti i u trećem setu, ali je Rud, po ko zna koji put, uspeo da odgovori i odbrani servis.

1:1 – Ne da Đoković Rudu ni poen! Fenomenalan servis gem srpskog tenisera, koji je uspeo da ponovo pritisak prebaci na stranu Norvežanina.

0:1 – Ponovo je Novak imao solidnu situaciju u servis gemu protivnika, prednost od 30:15 i mogućnost da dođe do brejk lopte, ali se to nije dogodilo. Povezao je Rud tri poena i odbranio svoj servis na početku drugog seta.

6:3 – GEM, SET! Uspeva Novak da odbrani svoj servis i tako dođe do vođstva od 2:0 u setovima! Srpski teniser je na korak do 23. Grend slem titule!

5:3 – ŠTETA, ŠTETA, ŠTETA! Imao je dve set lopte Đoković i priliku da brejkom dođe do prednosti od 2:0, ali je Rud uspeo da preokrene i natera Novaka da servira za osvajanje seta!

5:2 – TO JE TO! Bio je u problemima Novak u ovom gemu, Rud je sve vreme disao za vratom i imao svoje šanse da dođe do brejka u ključnom momentu, ali je Đoković uspeo da se u finišu gema oporavi i održi brejk prednosti.

4:2 – Sigurni servis gemovi u ovim trenucima na obe strane. Odbranio je i Rud svoj servis, ali još uvek zaostaje jedan brejk za Novakom, koji će sada ponovo servirati.

4:1 – Čuva brejk prednosti Novak. Imao je određene probleme sa vetrom Đoković, Rud je u tome pokušao da potraži svoju šansu, ali je Đoković ipak rutinski priveo gem kraju. Sada je Norvežanin ponovo na servisu.

3:1 – Uspeva da odgovori Rud i konačno odbrani svoj servis. Agresivan je Đoković, traži šansu da što pre završi ovaj set, ali sa druge strane i strpljivo čeka svoje prilike.

3:0 – Još jednom potvrđuje Novak brejk, deluje nezaustavljivo u ovim trenucima! Rud je bez rešenja, jedva da uspeva da dođe i do poena protiv Đokovića, koji polako, ali sigurno, hita ka vođstvu od 2:0.

2:0 – DA, DA, DA, TO JE ĐOKOVIĆ KAKVOG ŽELIMO! Uzima brejk Novak odmah na početku drugog seta, te dolazi do prednosti i u ovom delu meča. Rud igra dobro, maltene isto kao na početku duela, ali je Srbin ubacio u brzinu više.

1:0 – Novak nastavlja na krilima dobrog samopouzdanja iz taj-brejka! Odbranio je svoj servis srpski teniser, koji dolazi do prednosti u drugom setu.

Prvi set
7:6 – NOVAK EKSPRES! NIkakve šanse nije imao Rud u ovom taj-brejku, koji Đoković rešava sa 7;1 u svoju korist, te dolazi do vođstva od 1:0 u setovima

6:6 – IMAĆEMO TAJ-BREJK! Po jedan brejk viđen je u prvom setu sa obe strane, imamo dramu.

5:6 – Siguran je i Rud na svom servisu. Pritisak sada prelazi na Đokovića, koji će servirati za opstanak u setu.

5:5 – Dobro je, Novak čuva svoj servis! Odgovor srpskog tenisera, koji je nakon početne drame u ovom gemu uspeo da se oporavi i dođe do izjednačenja u ovom setu.

4;5 – Šteta, šteta, šteta! Imao je priliku Đoković da u potpunosti preokrene dešavanja, uzme brejk i dođe do toga da servira za osvajanje prvog seta. Ipak, Rud je uspeo da “preživi” ovaj gem i na taj način ponovo lopticu prebaci na stranu Novaka.

4:4 – Da, da, ovo je Novakov tenis! U potpunosti se vratio u set Đoković, koji je, ipak teže nego što se očekivalo, uspeo da potvrdi brejk i još jednom odbrani svoj servis. Očekuje nas drama u finišu prvog seta.

3:4 – BREJK! VRAĆA NOVAK BREJK! Fenomenalnim poenom zatvoren je ovaj gem, Rud je uspeo da stigne nekoliko odličnih lopti Đokovića, ali je na kraju popustio na mreži. Ponovo je u setu srpski teniser!

2:4 – Slična situacija kao i u prethodnom Novakovom servis gemu, čini se da je srpski teniser uhvatio ritam na svom servisu. Rud ponovo nije imao nikakve šanse, a Đokoviću je potreban brejk kako bi se vratio u ovaj set.

1:4 – Sa druge starne, siguran servis gem i za Ruda. Sa puno samopouzdanja igra na početku ovog finala norveški teniser, koji je u karijeri osvojio deset trofeja, od kojih su svi na 250 turnirima. Čini se da je žestoko motivisan da danas proba da to promeni.

1:3 – Ovo je Novak kakvog znamo! Bez izgubljenog poena dobija Đoković gem, uz tri servis vinera. Ovo je već nešto drugačije!

0:3 – Potvrđuje Rud prvi brejk na ovom meču. Ogroman broj neiznuđenih grešaka za Đokovića, koji ne liči na sebe na početku ovog finala. Sa druge strane, Protivnik sve to maksimalno koristi i dolazi do velike prednosti.

0:2 – BREJK! Nije krenulo dobro po Novaka! Prvi brejk na meču delo je Norvežanina. Sticao se utisak da je ovaj gem trajao “čitavu večnost”, imao je nebrojeno prilika Rud da dođe do brejka, dok je i Đoković imao šanse da odbrani svoj servis. Ipak, na kraju istog, rezultat je 0:2.

0:1 – Siguran servis gem za Norvežanina na početku ovog finala. Novak još uvek deluje nešto povučenije, čini se da je u pitanju klasično uvodno ispitivanje snaga.

14:15 – Pomeren početak meča!

Po izveštajima ljudi iz Pariza, finale neće početi pre 15 časova i dva minuta.

sportal.blic.rs