ZAJEDNO ZA LORENU Zbog teško bolesne Lorene (27) ujedinio se čitav kraj i dao krv: Ne bojim se, pobijedit ću bolest

Region

Brojni građani odazvali su se akciji dobrovoljnog darivanja krvi radi upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a sve kako bi spasili život Loreni, učiteljici koja boluje od aplastične anemije

Veselim se životu bez obzira na sve. Više se ne pitam “zašto baš ja”. Idem dalje okružena predivnim ljudima, osmijeh ne skidam s lica i vjerujem da ću pobijediti, rekla je Lorena Palošika (27) iz Ivanske. Dodala je da joj je srce puno i da nema riječi kojima bi opisala zahvalnost koju osjeća prema svim ljudima koji su joj jučer pokušali pomoći.

Naime, Dom zdravlja u malom mjestu Ivanska kraj Bjelovara jučer je bio krcat. Brojni građani odazvali su se akciji dobrovoljnog darivanja krvi radi upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a sve kako bi spasili život Loreni, mladoj učiteljici engleskog jezika ili u krajnjem slučaju, nekom drugom. Lorena boluje od aplastične anemije.

Riječ je o ozbiljnoj bolesti koja se liječi transplantacijom koštane srži. Iako u Hrvatskoj postoji registar i Zaklada Ana Rukavina, donora je iznimno teško naći. Patronažna sestra Ivana Lončar iz Ivanske stoga je kontaktirala Zakladu Ana Rukavina i mobilizirala sve građane iz mjesta i okolice da dođu dati krv. Zaklada je također pozvala ljude da se odazovu i jučer su zdravi, mladi od 18 do 40 godina, zatrpali Dom zdravlja.

‘Ne poznajemo je, ali joj želimo pomoći’
– Poznajem Lorenu preko Nezavisne udruge mladih u kojoj je bila predsjednica. Preksrasna cura. Jako mi je teško pala kada sam saznala da je bolesna. Nisam dvojila ni sekunde hoću li doći dati krv i saznati jesam li možda mogući donor kako bih joj spasila život – rekla je Marieta Magdić (21) iz Ivanske. Međutim, nisu samo građani Ivanske reagirali. Došli su ljudi iz mnogih okolnih mjesta poput Čazme, Bjelovara, Grubišnog Polja…

– Šef nas je drage volje pustio s posla kada je čuo da želimo pomoći mladoj, bolesnoj djevojci. Ne poznajemo Lorenu, ali svakako bismo bile presretne kada bismo joj mogle pomoći – rekle su vojnikinje koje su došle iz Bjelovara dati krv.

Lorenina borba s aplastičnom anemijom započela je početkom godine. Krenulo je, kaže, s glavoboljama i umorom.

– Otprije imam dijagnosticiran Gilbertov sindrom koji podrazumijeva povišenu koncentraciju bilirubina i često uzrokuje umor. Kako sam u to vrijeme radila puno radno vrijeme u školi u Bjelovaru i još popodne s predškolcima u Ivanskoj, prvo sam taj umor pripisala pretrpanom rasporedu, a za glavobolje sam krivila pogrešnu dioptriju. No, kad su mi se po tijelu počele pojavljivati petehije i modrice, shvatila sam da je u pitanju nešto ozbiljnije – prisjeća se Lorena.

Naslutila je da će dobiti crne vijesti
Prve pretrage u bjelovarskoj bolnici potvrdile su da se u Loreninom slučaju ne radi o pukoj iscrpljenosti pa je upućena u Zagreb na dodatna testiranja. Liječnici su prvo posumnjali u leukemiju.

– U jednom trenutku isključili su tu mogućnost, no kada mi je liječnik rekao da imaju konačnu dijagnozu i da pozovem nekoga od svojih da bude sa mnom dok ćemo prolaziti kroz detalje, znala sam da nije dobro. A onda mi je ujutro liječnik rekao kako imam aplastčnu anemiju te kako i sama trebam novu koštanu srž – kaže Lorena. Iako nije aktivna na društvenim mrežama, nakon što se razboljela, odlučila je o tome pisati na Facebooku, kako bi sebi ili nekom drugom povećala šanse da pronađe donora.

– Nakon puno vaganja i premišljanja, želim objaviti ono što mislim da je najteže, najbolnije i prilično intimno – svoju dijagnozu. Ime joj je aplastična anemija, super je rijetka i odlučila se družiti baš sa mnom! – napisala je. Vijest se brzo proširila i jučer je cijelo mjesto pokazalo veliko srce i zajedništvo u želji da spase svoju Lorenu. Ona već prima imunosupresivnu terapiju i nada se da će ozdraviti možda i bez presađivanja koštane srži.

– Je li mi terapija pomogla, znat ću tek za tri mjeseca. Trenutno idem svaki četvrtak u dnevnu bolnicu na transfuziju i nakon toga se osjećam dobro, ali prije toga sam iscrpljena – rekla je Lorena koju u bolesti najviše spašava, kaže, vedar duh, te obitelj, dečko i prijatelji koji su joj najveća potpora.

24sata.hr