Sestre iz Kreševa napravile naselje Hobbiton, kućice iz trilogije filma o Gospodaru prstenov

Region

Sestre Milijana, Marija, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su u selu Rakova Noga, u blizini njihovog rodnog Kreševa, turističko naselje pod nazivom Hobbiton, po uzoru na kućice iz filma Gospodar prstenova, privukavši veliku pažnju posjetitelja iz cijelog svijeta

Naselje Hobbiton čini pet kućica iz filmske fantazije, nastale po epskom romanu koji je napisao engleski akademik i filolog J. R. R. Tolkien. Dvije kućice su sestre potpuno završile, a svih pet će biti gotove do ljeta.

“Kao i prošle godine, najavit ćemo dan otvorenih vrata i zvanično ih otvoriti. Dođite nam!” srdačno je pozivala Marija.

U svoje kućice odlučile su uvesti originalnost, te u njihove nazive i uređenje unijeti duh i tradiciju Kreševa. Marija je dugo maštala o vlastitom i posebnom turističkom sadržaju, a kad je došla na ideju Hobbit-kućica, sestre su je odmah podržale. Ovo je prvi sadržaj ovakve vrste u BiH, a podršku i oduševljenje su nailazile na svim stranama, što ih je dodatno ohrabrilo da nastave dalje.

“Posjetioci svakodnevno pristižu, tako da sezona nikada ne prestaje”, kaže Marija.

“Ideja za nastanak kućica najčešće je pitanje, i nekako najteži odgovor. Volim da putujem i istražujem autentična mjesta i smještajne jedinice, volim reći ljudsku kreativnost. Zahvaljujući društvenim mrežama, imala sam mnogo ideja. Odlučila sam se na “rupe” u zemlji, i znala sam da će biti veliko oduševljenje za sve. Zapravo, sve ono što mene oduševi, nekako znam da će i druge. I zaista se držim toga”, kazala je Marija.

Marija je inžinjerka geologije i direktorica privatnog kamenoloma Vrela, vlasnica je Hobbitona, a zajedno sa sestrama radi na uređenju i čišćenju kućica.

Najstarija sestra Milijana radi u porodičnoj građevinskoj firmi kao arhitektica te rukovodi svim projektima, a njen zadatak bio je da iscrta i napravi projekat kućica.

Vedrana, koja vodi punionicu vode Nevra, što je, kako kaže Marija, izuzetno kvalitetna kreševska izvorska voda, diplomirana je ekonomistica i vodi glavne finansije u Hobbitonu.

Najmlađa sestra Valentina, buduća je doktorica: privodi studije medicine kraju, pa je, veli Marija, najčešći model za slikanje i snimanje reklama za Hobbiton.

Jedna kućica ima 25 metara kvadratnog prostora i prima četiri osobe. Mali dnevni boravak je pregradom odvojen od kreveta, a kućica ima i mini kuhinju, trpezariju i toalet. Gosti se griju na drva koja se lože u starinskoj pećici, a svaki od ovih neobičnih objekata ima vlastito dvorište te uz predivni pogled na okolinu možete roštiljati i kuhati na otvorenom. Tu su još i šetačka staza kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce te koliba “Golišan” za organiziranje proslava.

“Mi smo u čitavu priču unijele toliku ljubav da nam se to i vraća. Do ljeta ćemo u Hobbitonu biti sve četiri u punom kapacitetu. Mislim da smo uspjele oživjeti turizam u našem malom mjestu. Gosti dolaze iz čitave Evrope, ali i dalje, a odlaze vidno oduševljeni i zadovoljni, kazale su sestre za Graciju.

radiosarajevo.ba