“POBI NAM DECU” Celo selo ispraća troje nastradalih u masakru kod Mladenovca, sveštenik poručio: “Jezik mi se koči. Pamet mi se grči. Koju reč utehe da vam kažem?”

Region

Policajac Milan P. i njegova sestra Kristina, dve žrtve bezumnog napada Uroša Blažića kod Mladenovca, biće sahranjeni danas. Na večni počinak biće ispraćen i njihov drug Dalibor T. koji je stradao sa njima.

Opelo u selu Dubona, gde će danas biti sahranjeno troje ubijenih u masakru koji je počinio Uroš Blažić, počelo je oko 14 časova, a u i oko crkve nalazi se više stotina meštana i veliki broj policajaca, kolega ubijenog Milna P.

Dalibor T. će biti sahranjen u belom kovčegu. Kako javlja naš reporter, sveštenici grle roditelje ubijenih. “Pobi mi decu”, selom odzvanjanju reči neutešnog oca ubijenog Milana i njegove sestre Kristine.

Povorka meštana sela Dubona kreće se ka groblju gde će biti sahranjen policajac Milan, njegova sestra Kristina i prijatelj Dalibor. Selom odzvanjanju crkvena zvona.

– U ovom periodu kada ceo pravoslavni svet proslavlja radost, našu zemlju ova sela ovde i u Beogradu zadesila je tuga. Tuga koju jedino može braće i sestre vera u Boga da razgrne. Ožalošćene porodice braćo i sestre ne znam šta da vam kažem. Jezik se koči. Pamet mi se grči. Koju reč utehe da vam kažem. Svestan sam da svaka Moja reč je danas bleda u odnosu na vašu bol, na vašu žalost, na vašu tugu zbog rastanka najmilijih i najrođenijih. Jedino što vam mogu kazati jeste da pojačate veru u Boga – rekao je sveštenik nakon opela.

Našu zemlju za dva, tri dana zadesio je pokolj!
On je dodao da su reči blede i zapitao se šta reći na sve ovo što je snašlo Srbiju.

– Nije naše da tražimo krivicu, ali moram da kažem da smo svi mi pomalo krivi. Svi. I svi treba da ponesemo deo krivice. Prvo nismo radili na dostojanstvu svog čoveka pa onda ni na dostojanstvu čoveka pored nas. Mi verujemo u živoga Boga, verujemo da Bog zna zašto se ovo desilo. Mi se braćo i sestre na večernjim posluženjima molimo da Gospod sačuva svaki grad, sela, od pokolja, zemljotresa…eto naša slabost ili nešto drugo Bogu je samo znano. Ovu našu zemlju je za dva tri dana zadesio pokolj – rekao je sveštenik.

On je dodao: “Ne od tuđih, nego od svojih. Bol naša je još veća, kako je moglo doći do toga da brat ustane na brata, komšija na komšiju”

– Ne treba mi sada o tome da razmišljamo. Mi sad treba da se molimo Bogu, da Bog primi duše ovih naših Dalibora, Milana i Kristine. Da duše njihove smesti u carstvo nebesko. Ali da se molimo za roditelje, braću sestre pokojnika da im Bog da utehu. I zato su reči moje slabe da uteše, ali Bog, njegova reč je uteha. Zato, da verujemo Bogu – rekao je sveštenik.

Juče sahranjeno 10 žrtava
Juče je sahranjeno 10 žrtava iz dva masakra koja su potresla Srbiju. U Beogradu je na večni počinak ispraćeno četvoro đaka i čuvar škole koje je u krvavom pohodu u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio dečak Kosta Kecmanović (13), dok su u Malom Orašju sahranjena petorica drugova koje je masakru kod Mladenovca ubio Uroš Blažić (21). Za dva dana u Srbiji ubijeno je 17 ljudi. Njih devetoro stradalo je u pohodu dečaka ubice u školi u Beogradu, dok je Uroš Blažić usmrtio osmoro ljudi kod Mladenovca.

blic.rs