VOGOŠĆANSKI VATROGASCI IMAJU NOVU ‘IGRAČKU’: BRZO IZVIDE PODRUČJE POŽARA, UTVRDE OBIM I PRONAĐU NAJBRŽI PUT

Region

Pripadnici Vatrogasne jedinice Vogošća (VD Vogošća) imaju novu „igračku“ u svom posjedu a koja će pomoći tokom akcija.

Koriste bespilotnu letjelicu u svom redovnom radu izviđanja šumskih požara, što je postala nova tehnologija koja se sve više koristi u vatrogastvu širom svijeta.

Nedavno su članovi VD Vogošća koristili bespilotnu letjelicu kako bi otkrili požar na nelegalnoj deponiji na lokalitetu Golo Brdo Žuč, čime su uspješno spriječili širenje požara i veliku materijalnu štetu.

Nakon što su primijetili požar na deponiji, vatrogasci su odmah obavijestili Policijsku upravu Vogošća, te je prva slobodna patrola izašla na lokalitet brda Žuč, a potom su pozvali 123 Pozivni vatrogasni jedinstveni broj (PVJ KUCZ). Budući da su već bili u bazi i upoznati s lokacijom požara, ekipa vatrogasaca VD Vogošća brzo je izašla na teren i gasila požar na nelegalnoj deponiji.

default

Ključno je istaknuti da je upotreba bespilotne letjelice omogućila vatrogascima da brzo izvide područje požara, utvrde obim požara te pronađu najbrži put do požara. Osim toga, bespilotna letjelica je bila od pomoći i policiji u otkrivanju mogućih počinitelja požara. Zahvaljujući pravovremenom korištenju ove tehnologije, vatrogasci su uspješno spriječili nastanak većeg požara koji bi mogao nanijeti veliku materijalnu štetu.

Korištenje bespilotnih letjelica u svrhu prevencije zaštite od požara sve više postaje standardna praksa u vatrogastvu širom svijeta, a VD Vogošća je prepoznala potrebu za nabavkom vlastite bespilotne letjelice u skladu s planom rada i djelovanja. Zahvaljujući podršci Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo (KUCZ KS) i Civilne zaštite općine Vogošća, VD Vogošća je uspješno nabavila bespilotnu letjelicu koja će im omogućiti još profesionalnije obavljanje njihovih zadaća u korist građana Općine Vogošća i Kantona Sarajevo.

Bespilotne letjelice su postale važan alat u borbi protiv požara, jer imaju sposobnost izviđanja područja koje su nedostupna za klasične metode, kao što su pregled helikopterom ili pregled s tla. Osim toga, bespilotne letjelice omogućuju precizniju identifikaciju požara, što može dovesti do bržeg i efikasnijeg odgovora vatrogasaca.

U slučaju nelegalne deponije na lokalitetu Golo Brdo Žuč, brza reakcija pripadnika VD Vogošća i korištenje bespilotne letjelice omogućili su sprečavanje širenja požara i daljnje materijalne štete. Osim toga, ovaj primjer pokazuje važnost saradnje između vatrogasaca i policije u situacijama poput ove.

default

VD Vogošća je svojim pravovremenim i profesionalnim djelovanjem u ovom slučaju pokazala važnost ulaganja u novu tehnologiju i opremu. Nabavkom bespilotne letjelice, VD Vogošća će biti još sposobnija i efikasnija u izvršavanju svojih zadaća, a time će povećati i sigurnost građana Općine Vogošća i Kantona Sarajevo.

Ukupno gledajući, korištenje bespilotnih letjelica u borbi protiv požara postaje sve češća praksa u svijetu vatrogastva, te je neophodno pratiti trendove i ulagati u nove tehnologije i opremu kako bi se osigurala brza i efikasna reakcija u slučajevima hitnih intervencija.

hayat.ba