NE BACAJTE LJUSKU OD JAJA, NE ZNATE KOLIKO JE KORISNA: PUNA JE MINERALA I DRUGIH SUPSTANCI, A EVO KAKO SE KORISTI

Zanimljivosti

NE BACAJTE LJUSKU OD JAJA, NE ZNATE KOLIKO JE KORISNA: PUNA JE MINERALA I DRUGIH SUPSTANCI, A EVO KAKO SE KORISTI

Razbijene ljuske jaja mogu da se primjene na nekoliko načina. I ako brinete da su vam ostali samo sitni komadi koji su neupotrebljivi, odmah da vas razuvjerimo – i oni imaju svoju namjenu. Možete da ih sameljete u prah i iskoristite u razne svrhe…

Najčešća primjena je u bašti i za uzgoj biljaka. Savjet stručnjaka jeste da ih prethodno sameljete… Evo šta zapravo prvo treba da uradite:

-Nježno isperite komade ljuski i stavite ih na sunce da se osuše. Osušene komade čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

-Sameljite osušene komade ljuske u prah

Zašto je ljuska jajeta korisna za uzgoj biljaka?

Riječ je o kalcijumu (preko 30 posto) i drugim nutrijentima kojima je bogata. Sadrži magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko pet odsto organske materije, koja se nalazi u opni i ostaje na ljusci u obliku proteina. Takođe značajan je izvor azota i umnogome poboljšava kvalitet zemljišta. Međutim, u najvećem procentu se u ljusci nalazi kalcijim koji djeluje kao sjajno sporodjelujuće đubrivo. Tokom razlaganja u zemljištu, iz ljuske se oslobađa ovaj mineral koji hrani biljke i reguliše pH vrijednost zemljišta i smanjuje njegovu kiselost.

hayat.ba