Na Obuci Je Pozivali Da Skine Maramu, Žena Dobila 2000 Eura Odštete

Region

Na obuci je pozivali da skine maramu, žena dobila 2000 eura odštete

Muslimanka koja je bila pozvana da skine maramu u tijekom procesa prijavljivanja za obuku za djelatnicu za brigu o djeci i koja na kraju nije dobila mjesto dobila je 2.000 eura odštete.

Tu je odluku potvrdio bečki zemaljski sud za građanske stvari u drugom stupnju, navodi Klagsverband koji je ženu pravno zastupao na sudu. Presuda je stoga pravomoćna. Tada 19-godišnjakinja, koja je već stekla iskustvo kao pomoćnica u dječjem vrtiću, željela je steći dodatne kvalifikacije i završiti obuku za čuvanje djece kod jednog bečkog pružatelja usluga, piše ORF.

Tijekom procesa prijave, “više puta su je pitali o marami na glavi na diskriminirajući način” i pozvali je “radije da je skine”, navodi se u priopćenju Litigation Association. Nije dobila mjesto za obuku. Nakon potpore Ombudsmana za jednako postupanje i Dokumentacijske jedinice za islamofobiju i antimuslimanski rasizam, Litigation Association podnijela je tužbu u ime mlade žene.

Prema Litigation Association, sud je utvrdio diskriminaciju na temelju spola i vjere prema Zakonu o jednakom postupanju (GlBG). Krajem veljače bečki regionalni sud za građanske stvari potvrdio je odluku okružnog suda u središtu grada Beča i odbio žalbu organizatora obuke.

Opetovana, nametljiva pitanja o marami nemaju mjesta u procesu prijave. Sud pojašnjava da to može predstavljati zabranjenu diskriminaciju na temelju spola i vjere”, rekla je Theresa Hammer, voditeljica provedbe zakona u Litigation Association, u izjavi. Također je jasno stavljeno do znanja da je pristup obuci također obuhvaćen zaštitom od diskriminacije, a ne samo provedba same obuke.

 Kroativ