SPAŠAVAJU JE VEĆ 24 SATA: SPELEOLOGINJI KAMEN PAO NA GLAVU, SLOVENSKE SLUŽBE NA TERENU

Region

U vranjedolskoj špilji kod Cerknice u Sloveniji već gotovo 24 sata traje spašavanje 33-godišnjakinje kojoj je prilikom istraživanja špilje kamen pao na glavu i razbio joj kacigu.

Odmah nakon toga se srušila i ostala bez svijesti. Kolege su je sklonili na sigurno i zbrinuli je. Nakon dolaska liječničke ekipe utvrđeno je da ima teške povrede glave, ali je bila pri svijesti i reaktivna, javlja 24 ur.

Na terenu je trenutno 26 spašavatelja i ljekara ekipa. Prvi spasioci su se sinoć prije 22 sata spustili do unesrećene na dubini od oko 100 metara. Ujutro ih je zamijenio drugi tim. Ukupno je na terenu bilo oko 100 spašavatelja, od speleologa do vatrogasaca, policije i pripadnika civilne zaštite. Na terenu je još 26 spašavatelja i medicinska ekipa.

Zapovjednik Civilne zaštite za Notranjsku, Sandi Curk, rekao je da su spašavatelji na terenu podijeljeni u četiri skupine.

Čekamo dopuštenje ljekara za dizanje, a kada krenemo u taj proces, može trajati nekoliko sati. Ne isključujemo mogućnost između pet i osam sati. To je vrlo kompliciran potez, jer je špilja uska – rekao je Curk.

“JEDAN OD VEĆIH USPJEHA U EVROPI”

Također je objasnio da je stanje unesrećene stabilno. “To znači da postoji mogućnost da je spasilački timovi iznesu na površinu, što će naravno biti velika stvar”, rekao je.

Voditelj intervencije Luka Zalokar pojasnio je kako je miniranje, kojim su proširili ulaz u spilju, trajalo dosta vremena, pri čemu su morali biti vrlo precizni kako ne bi ugrozili ekipu. Kad su tjesnaci prošireni, počeli su pripremati teren za dizanje unesrećene.

Curk je spašavanje opisao kao jedan od najvećih uspjeha speleologije u Europi.

Valja naglasiti da je riječ o jednom od najvećih uspjeha speleologije, ne u Sloveniji, nego u Evropi. U tako kratkom vremenu speleološka služba spašavanja izvela je samostalan podvig otvaranja tunela miniranjem i klesanjem zidova , što će omogućiti nastavak evakuacije – rekao je.
Iako se godišnje u Sloveniji dogode u prosjeku dvije teške speleološke nesreće, tako zahtjevnih i dugotrajnih spašavanja nije bilo u zadnjih 20 godina.

hayat.ba