PRVE ČETVORKE ZAČETE PRIRODNIM PUTEM ROĐENE SU NA VELIKI PETAK: Porodica Gaćeša ima 5 devojčica, žele da dobiju i BLIZANCE (FOTO)

Region

Marija (28) i Đorđe Gaćeša, roditelji prvih prirodno začetih četvorki u Srbiji, prevremeno rođenih u 28. nedelji, i to baš na Veliki petak, 22. aprila prošle godine, sada u porodičnom domu dočekuju prvi Uskrs u velikom broju – sa Iris, Indom, Irinom, Inom i njihovom starijom sestrom Iskrom.

– Na Veliki petak prošle godine moj i Đoletov život se promenio iz korena jer smo na trećem ultrazvuku saznali da ipak nosim četvorke. Na taj tužni praznik za sve pravoslavce ja sam rodila četiri devojčice. Vaskrs nam je podario ovo blago, a ove godine, na dan njihovog rođenja, slavimo četiri rođendana i pravimo pet kršenja! Od ovoga nema veće sreće – kaže nam uz osmeh mlada mama Marija i dodaje:

– Iako uveliko pripremamo to veliko porodično veselje, spremamo se i za Uskrs. Na Veliki petak farbamo jaja onako kako običaji nalažu, a tu je glavna domaćica naša Iskra. U našoj porodici se farbaju na tradicionalan način i to se prenosi s kolena na koleno – pomoću čarape, konca, lukovine. Tako ću sutradan učiti i svoje devojčice…

Ove godine ćemo biti malo savremeniji, pa ćemo malo eksperimentisati s pirinčem i ovom savremenijom bojom, ali u suštini se trudimo da se zdravo hranimo, te hemiju gledamo da izbegavamo. Spremamo porodični ručak, a ja i suprug ćemo imati vremena i za sebe, ali i za porodicu, jer će bake i deke uživati sa unučicama.

Mlada mama se prisetila i perioda od pre godinu dana, kad je na svet donela četiri mala života.

– Taj dan nam je prošlog leta, nakon izlaska iz bolnice, bio kao na traci. Navijali smo alarm kada bebe treba da jedu, da se presvuku. Dok jedna jede, drugoj je već vreme za menjanje pelena, i tako sve ukrug. Gotovo da nismo spavali, ali s vremenom smo se uhodali. Sada, kako su malo porasle, ja i tata smo počeli da se vraćamo u neki ritam od pre dve godine.

Ništa nam nije teško i sve više uživamo u njihovom odrastanju i našem roditeljstvu, iako dnevno promenimo i do 40 pelena. Iskra je ta koja pomaže u svemu, probudi se ujutru, poljubi sve četiri sestre, stavi ih u krilo, a onda hoće i da im da vode, da ih nahrani – kaže Gaćeša, dodajući da u kući fali jedan brat da jednog dana, kada poraste, čuva starije sestre.

– Želja nam je i molimo Boga da dobijemo i sina ili blizance, voleli bismo da nam se i to ostvari. Porodica i deca čine ovaj svet lepšim, a nama će Vaskrs uvek biti najlepši praznik.

Kurir.rs/ A. K.