OVO JE ZNAK DA JE U KUĆI VELIKA VLAGA: EVO KAKO DA JE UKLONITE I SPRIJEČITE NJENO ŠIRENJE

Zanimljivosti

OVO JE ZNAK DA JE U KUĆI VELIKA VLAGA: EVO KAKO DA JE UKLONITE I SPRIJEČITE NJENO ŠIRENJE

Za pojavu vlage u domu najčešći uzroci su loše izvedeni ili dotrajali krovovi, oluci, pukotine u zidovima, nedovoljno sušenje nakon izgradnje, prodiranje vode zbog puknuća cijevi ili poplava. Povećana vlažnost može biti izazvana zbog nepravilnog grijanja i ventilacije, posebno u objektima s novom stolarijom koja dobro brtvi ili zbog kondenzacije vlage na nedovoljno grijanim zidovima u starim i loše izoliranim zgradama.

Ako je zgrada kvalitetno izvedena, najčešći krivci su kuhanje, kupanje ili tuširanje i sušenje veša u zatvorenom prostoru. Stručnjaci ističu i kako, na primjer, četveročlana porodica dnevno proizvede oko 12 litara vode u obliku vodene pare. Treba znati da vlagu stvaraju i kućni ljubimci i sobne biljke.

Prozračivanje prostorije

Nikad ugodna, vlaga se najčešće kondenzira na hladnijim dijelovima prostorija, na primjer, u ćoškovima, uz vanjske zidove i prozorske okvire i glavni je preduslov za stvaranje plijesni. Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima i osjećaj hladnoće.

Vlaga može izazvati alergije, opadanje tapeta i ljuštenje boje sa zidova, loš miris i mrlje na odjeći. Pod uvjetom da je kuća ili stan kvalitetno izvedena, vlage se možemo riješiti redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem te spriječiti stvaranje plijesni. Svaki prostor potrebno je prozračivati i tokom hladnijeg dijela godine. Time će toplina, vlaga i iskorišteni zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom.

Tokom prozračivanja od nekoliko minuta zidovi se neće ohladiti, a stručnjaci savjetuju da tih nekoliko minuta ventil radijatora bude zatvoren. Valja i znati kako hladnije prostorije treba držati zatvorenim jer bi se vlaga iz toplije prostorije mogla kondenzirati u vlagu u hladnijim prostorijama. Namještaj ili zavjese moraju biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih. I radijator mora biti odmaknut od zida, tako se spriječava mogućnosti gubitka topline.

Vlage se danas, na sreću, možemo riješiti na više načina. Na tržištu postoji cijela paleta proizvoda koji će pomoći, poput sistema za odvlaživanje i upijanja neugodnih mirisa, odstranjivači plijesni i različita sredstva za čišćenje.

Kako se riješiti kondenzacije?

Evo nekoliko brzih i jednostavnih načina za sprječavanje i protjerivanje vlage.

1. Obrišite prozore i pragove svako jutro

Uklonite kondenzaciju čim je vidite jer će to spriječiti nakupljanje plijesni. Upotrijebite kuhinjsku krpu, brisač ili usisivač. Moglo bi vam pomoći povremeno brisanje zidova i okvira prozora fungicidnim sredstvom. Ako uklanjate plijesan uzrokovanu kondenzacijom, obrišete je krpom umočenom u sapunicu. Kada završite, suhom krpom uklonite svhu vlagu i bacite obje krpe. Savjetuje se da ne četkate plijesan.

2. Sanirajte paru od kuhanja

Tokom kuhanja uvijek pokrijte posude i lonce. To neće spriječiti samo izlazak pare, već i uštedu energije. Tokom kuhanja možete zatvoriti i kuhinjska vrata kako bi ste zaustavili odlazak pare u druge dijelove kuće. Poboljšanje sistema grijanja i ventilacije učinit će dug put do rješenja problema kondenzacije. Instalirajte ventilatore u kuhinji kako bi ste smanjili vlagu. Moćne nape možete kupiti po povoljnim cijenama, pa ovo može biti izuzetno isplativo dugoročno rješenje.

3. Riješite se vlage u kupaonici

Tuširanje ili kupanje može proizvesti puno pare i vlage. Da ne bi ste uzrokovali kondenzaciju u ostatku kuće, držite vrata kupaonice zatvorena i otvorite prozor kupaonice prilikom tuširanja. U samoj kupaonici obavezno postavite ventilator.To je još važnije ako nemate prozor u kupaonici.

4. Ventilacija

Provjetravanje doma može biti lako poput otvaranja prozora najmanje 15 minuta svako jutro. Ako imate prozore koji se mogu zaključati u malo otvorenom položaju, tim bolje. Ako imate problema s kondenzacijom u određenoj sobi, razmislite o ugradnji zračnih opeka. To su cigle s puno sitnih rupa na njima i mogu se dodati vanjskim zidovima, omogućujući zraku da prolazi ispod spuštenog drvenog poda. Dugoročno će spriječiti vlagu da oštete podne daske.

5. Neka vam kuća bude topla

Da bi ste tokom hladnijih mjeseci zadržali vlagu u zraku, pokušajte održavati svoj dom na stabilnoj toploj temperaturi. Vlaga se događa kada topli zrak udari u hladne zidove, pa zato kuću držite toplom da se površine ne ohlade dkako se ne bi stvorila kondenzacija.

6. Izolacija

Dobra izolacija je jednako važna, pogotovo ako imate hladne tačke na zidovima na kojima se stvara kondenzacija. Zidne šupljine i potkrovlje treba posebno pažljivo izolirati.

7. Kupite odvlaživač zraka

Smanjit će razinu vlage u zraku, usisavajući zrak iz prostorije na jednom kraju, uklanjajući vlagu, a zatim ga ponovno upuhujući u sobu, dodajući toplinu u procesu.

8. Ne vješajte odjeću da se osuši unutra

Ako je moguće, pokušajte objesiti odjeću van da se osuši – čak i zimi. Ako imate prostora, pobrinite se za ulaganje u sušilicu za veš koja će vam pomoći zadržati paru i vlagu prilikom sušenja odjeće. Ako morate ostaviti odjeću da se suši unutra, u blizini postavite odvlaživač zraka kako bi usisao višak vlage.

hayat.ba