ADO JE PLAKAO KADA JE PRODAO PRVU OVCU PA SE POKAJAO: DŽABA VAMA VAŠE PARE, JA IH NE DAM!

Region

ADO JE PLAKAO KADA JE PRODAO PRVU OVCU PA SE POKAJAO: DŽABA VAMA VAŠE PARE, JA IH NE DAM!

Dječak Adnan Kuralić doalzi iz mjesta Tojšića u našoj Bosni i Hercegovini, a od pete godine čuva ovce. Za svoj prvi džeparac kupio je sebi jagnje, a od jednog jagnjeta do trinaeste godine uspio je da napuni cijeli tor. Kada je svoje ovce prvi put prodao, plakao je, ali je i našao način da ponovo zaradi i kupi nove.

Kako je ispričao ovaj mladi čobanin, sa ovcama ima mnogo posla, ali jagnjenje mu nije predstavlja nikakav problem.

– Većinom dođem, ovca se sama ojagnji. Nemam problem što se tiče njih – rekao je Adnan.Kako je naveo, prvo jagnje kupio je za 100 KM koje mu je dao djed sa mamine strane.

– Prije sam imao jednu ovcu, đedo mi je dao 100 KM da kupim jagnje. Od tog jagnjeta skupilo se pet, šest ovaca. I drugi djed je imao ovce i ja sam ih sa njim ponekad čuvao i kao nagradu mi je znao dati jagnje. Kad se djed razbolio, htio ih je prodati i dao mi novac da prodam i svoje i njegove. Ja sam došao kući i plakao i onda sam došao i bacio im one pare:

-Džaba vama vaše pare, ja ovaca ne dam.

– Ipak sam ih morao prodati, ali onda sam kupio junicu da othranim tele. Ponovo sam skupio novac i povukla me želja za ovcama. Kupio sam tri ovce i malo pomalo one se tako jagnjile i sad ih ima dosta, od njega sam uzeo i za tor i čobanice… – ispričao je on.

Svoje ovce posebno cijeni, pa je često nepopustljiv kada je cijenkanje u pitanju.

– Ja kad kažem, tako je. Hoćeš uzeti ili nećeš. Ja se ne ljutim… Ako je ovca 300, ti daj 200, pa može – ne može i zdravo. Nikad se ne zna, mogu ja i sniziti cijenu. Ja kažem što jeste… – rekao je Adnan.

Mladi čobančić kaže da je briga o ovcama velika obaveza, ali i da nema mnogo sa kim da se igra, jer su svi na mobilnim telefonima, prenosi Blic.

– Neko kaže da ne bi mogao da čuva… Ja nekad pustim njih po čitav dan. Neko kaže i ja bih ovako… Pa što ne uradiš?! Najgore je što je to svaki dan obaveza. Nema se sa kim sada igrati, svi su na telefonima. Ne kažem, imam i ja telefon, ali svi su kao zavisnici – kaže Adnan, koji zaključuje da mu škola ne ide ni najbolje, ni najgore.

hayat.ba