Umro jedan od najvećih kompozitora današnjice

Region

Jedan od najvećih kompozitora današnjice Rjuči Sakamoto preminuo je u 71. godini, posle duge i teške bolesti.

Veliki kompozitor umro je još 28. marta, s tim što je vest o odlasku tek danas objavljena, prenosi magazin „Forbs„. Sakamoto je dugo bolovao od raka rektuma, koji je metastazirao na oba plućna krila.

Još prošlog juna Sakamoto je saopštio da se bori s kancerom koji je „u četvrtom stadijumu“.

Rjuči Sakamoto je rođen 17. januara 1952. godine u Tokiju. Muziku je počeo da komponuje kada mu je bilo samo deset godina i to pod uticajem Debisija, ali i Bitlsa. Na tokijskom Univerzitetu Primenjenih umetnosti i muzike diplomirao je na odseku za kompoziciju i etnomuzikologiju.

Muzikom je počeo da se bavi još tokom studija, praveći eksperimente sa zvukom, i bivajući inspirisan različitim žanrovima, od tradicionalne japanske muzike, preko indijske, do afričkih ritmova. Počeo je tada da radi i kao sešn muzičar.

Sakamoto se proslavio kao osnivač benda, koji će ući u anale elektronske muzike Yellow Magic Orchestra. Do osnivanja benda došlo je 1978. godine kada je počeo da radi sa Jukiširo Takašijem i Harumijem Hosonom. Važi je već tada za jednog od pionira elektonske muzike, jer je zahvaljujući bendu YMO svet upoznao različite žanrove kakvi su elektro-pop, sint-pop, sajberpank…

Upravo je Sakamoto stajao iza najvećih hitova benda, kao što su: „Yellow Magic (Tong Po)“, „Technopolis“, „Nice Age“, „Ongaku“, „You` ve Got to Help Yourself“…

Objavljivanje pesme „Technopolis“ mnogi smatraju inicijalnom kapislom tehno muzike, a numera „Behind the Mask“, u kojoj je Sakamoto, koji je uglavnom svirao klavijature i sintisajzere u grupi, otpevao stihove uz pomoć vokodera važi za „sint-pop savršenstvo“. Upravo ovu pesmu obrađivali su mnogi, od Majkla Džeksona do Erika Kleptona.

A 1980. godine Sakamoto se odvažio da krene u solo vode. I tada je objavio prvo solo izdanje – „Thousand Knives of Ryuichi Sakamoto“, upamćeno po pionirskoj upotrebi silnih novih instrumenata i ritam mašina.

Usledio je 1982. godine novi album „B-2 Unit“, a onda i saradnje s brojnim imenima. Sve je počelo sa Dejvidom Silvijanom i „Japan“, do Jusu N Dura.

Igrao je u čuvenom ratnom filmu iz 1983. „Srećan Božić, gospodine Lorens“, a osvojio je i nagrade Oskar i Gremi za muziku iz filma „Poslednji kineski car“ iz 1987. godine.

nova.rs