Braća Mateja i Filip trebaju pomoć dobrih ljudi: Budimo humani! Za Matejinu i Filipovu bitku!

Region

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Filipa Gaćešu (2016) i Mateju Gašešu (2014)

Mateja je rođen 2014. godine, a prve simptome odstupanja u razvoju majka je primetila u uzrastu od dve i po godine zbog zastoja u razvoju govora. Nakon obavljenih specijalističkih pregleda i testiranja ustanovljeno je prisutno nepotpunog psihičkog razvoja bez poremećaja ponašanja i dijagnoza F84.0 Dečiji autizam.

Zbog zastoja u razvoju govora i komunikacije uopšte aktivno je uključen u defektološko-logopedski tretman. Polazak u školu je odložen uz ponovljen predškolski program, a od 2022. godine pohađa redovnu osnovnu školu. Mateja je nedovoljno samostalan pa mu je neophodno stalno praćenje i vođenje od strane drugog lica.

Filip je rođen 2016. godine i njegov psihofizički razvoj je u početku bio uredan i u skladu sa svojim uzrastom. Sa godinu i po dana majka primećuje usporen razvoj govora, a u toku daljeg razvojnog perioda i druge razvojne poremećaje.

Igra mu je stereotipna i prosta, nema koncentraciju i pažnju i pokazuje znake agresivnosti. Kao i njegov brat uključen je u defektološko-logopedske tretmane.

Nakon obavljanja specijalističko konsultativnih pregleda Filipu je uspostavljena dijagnoza F83 Mešoviti specifični poremećaj razvoja koja se uspostavlja kada postoje mešavine specifičnih razvojnih poremećaja govora i jezika, sposobnosti za školovanje i pokretljivost, ali koji nemaju dovoljno specifičnosti da se ustanovi osnovna dijagnoza.

Mateji i Filipu je neophodno da i dalje nastave logopedske i defektološke tretmane, a za poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja roditelji šansu vide u terapijama matičnim ćelijama u inostranstvu.

Sredstva su im potrebna za tretmane matičnim ćelijama, logopedske i defektološke tretmane, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Matejinu i Filipovu bitku! Budimo humani!

Pomozimo Mateji i Filipu!

dijasporainfo.net