Ivo Medić nakon smrti ostavio milion i kusur kako bi njegovo selo “oživjelo”

Region

Priča o Kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobija svoj epilog. Načelnik Kreševa, za sutra je najavio izlazak mašina koji će u narednim mjesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati puteve do ovog sela. Novac, kojeg je Medić oporukom ostavio općini, biće dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno.

Prvu pločicu zahvale Ivo Medić u Vrancima je dobio prije tačno 20. godina. Tada je proveo prvu rasvjetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, da su se mještani jedno veče vraćali iz kafane, i ništa se nije vidio. Medić je tada obećao da će provesti rasvjetu i uskoro je stigla.

“Svi imaju neku anegdotu sa njim svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio, plementi čovjek”, rekao je Ivica Kresić, mještanin sela Vranci.

Čovjek, koji je sa dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja. Odrastao u siromaštvu, a novac zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne hirurške instrumente.

“Veliki je majstor bio, i priznat i ovdje u čeliku kada je radio, imao je prvog fiću na opštini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakv svoj napredak i kao čovjek i kao građanin. Prvog Fiću je imao na opštini Kreševo tih godina”, rekao je Kresić.

Prvi je, i vjerovatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio opštini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

“659 hiljada evra, milion i 288 KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi da uradi kolektor, druga je proširenje prometnice koja vodi do sela, i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaka novim asfaltom u cjelosti”, rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prve mašine na terenu će biti već sutra, najavljuje načelnik, a ove godine bi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, opština sa manje od 5000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

“Sa ovom ostavštinom naš proračun je preko pet miliona KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovna, realan je budžet 2,5 do 2,7 miliona KM”, dodao je Pejak.

elo važi za jedno od najljepših u Bosni i Hercegovini, Do kuće Ive Medića, vodi rimski most, jedna od najstarih građevina u BiH. Svaki kutak njeguje se i čuva.

“Svak’ će vam reći, ko je živio u selu prije rata, da je bio običaj da se čisti rijeka. To je podrazumijevalo čišćenje mahovine koja se nakuplja, to je bilo svake subote, Ako je neki kament obrastao, onda se on obradi, očisti i vrati na svoje mjesto”, rekao je Kresić.

Ništa u ovom selu nije obično, brojne kuće proglašene su nacionalnim spomenicima BiH. Književnici i danas pišu knjige o njemu. A sačuvane su i ta’te ploče, ploče koje su za vrijeme Otomanske imperije služile kao crkvena zvona.

Tako i glas o djelu Ive Medića odzvanja. Ne pameti Kreševo ni takvog čovjeka, ni takvo djelo.

Kreševskom dobrotvoru, nakon što ispoštuju njegovu posljednju želju, saglasni su i mještani i načelnik, podići će spomenik.

n1info.ba