VIDEO Uspješno uklonjena mina iz riječke luke: ‘Imala je 690 kilograma eksploziva’

Region

Akcija je počela jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti, a minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a.

Protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata u nedjelju je podignuta s morskog dna u riječkoj luci, otegljena na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13 sati i 15 minuta sati uništena, a akcija se nastavlja jer je potrebno provjeriti je li sve obavljeno prema planu.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance kaže da akcija još nije završena i da je, nakon što je mina uništena eksplozivom, potrebno obaviti sve provjere, a očekuje se da će sve biti završeno za oko sat vremena.

Nakon obavljenog pregleda utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

‘Ranom zorom smo krenuli u akciju’
Načelnik Stožera Hinko Mance se zahvalio građanima na strpljenju.

– Već se nekoliko mjeseci znalo za ovu opasnost. Stožer je preuzeo koordinaciju. Ujutro u šest sati su uspostavljene sigurne zone i moglo se ranom zorom krenuti u akciju – pojasnio je Mance.

Ronioci specijalne policije MUP-a jutros su izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalį. Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara i te na taj način brzinom od dvije mije na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi. Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Tijekom trajanja akcije poštovane su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije mine, tako i za stanovništvo i imovinu.

Podsjetimo, akcija je počela jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti, a minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a.

Osim što su uoči akcije evakuirani stanari, u „crvenoj zoni“ neposredne opasnosti oko riječke luke obustavljen je sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet, zatvoreni su svi gospodarski objekti, a zatvoreni su i izmješteni željeznički i autobusni kolodvor.

Cestovni promet u središtu Rijeke odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama: Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Nakon završetka akcije bit će oglašene sirene završetka opasnosti. Nakon toga, mogao bi se normalizirati promet i početi povratak evakuiranih stanara, rekao je Mance.

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja, a dijelom je bila ukopana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije.

Akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i drugim službama, a u akciji su sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske, koji su sustavom bespilotnih letjelica nadzirali cestovne i plovne puteve koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.

24sata