SVI BACAJU OVE DIJELOVE KRASTAVCA, A NE ZNAJU KOLIKO SU KORISNI: TRI SUPER NAČINA DA IH ISKORISTITE I UŠTEDITE

Zanimljivosti

SVI BACAJU OVE DIJELOVE KRASTAVCA, A NE ZNAJU KOLIKO SU KORISNI: TRI SUPER NAČINA DA IH ISKORISTITE I UŠTEDITE

Evo zašto ne bi trebalo da bacate krajeve krastavca. Većina domaćica kada krastavcima odreže krajeve, odmah ih baci. Međutim, postoji način da ove otpatke iskoristite u svakodnevnom životu, za čišćenje, ali i ljepotu.

U kuhinji:

Ako niste znali, krastavac je odlično stredstvo za uklanjanje masnih fleka na čvrstim površinama, kao što su sto, daska za sječenje, radne površine… Dovoljno je da isječenom stranom “protrljate” mrlju i naslage će se “rastvoriti”. Ovo je zbog velike količine vode koje ovo povrće sadrži, pa je tako efekat kao da ste površinu prebrisali mokrom krpom.

Za njegu kože:

Poznato je da su maske za lice od krastavaca odlične za hidriranje kože. Osim što pomažu u borbi protiv bora, krastavci su i efikasni kod tragova umora oko očiju. Isječene krajeve, koje biste inače bacili, samo stavite na zatvorene kapke i držite nekoliko minuta. Osim hidratacije, povrće umiruje kožu i može pomoći da se spriječi pojava sitnih bora.

Za održavanje cipela:

Dijelove krastavca možete da iskoristite čak i za “glancanje” cipela. Ako nemate vremena da ih u potpunosti operete, dovoljno je da ih obrišete isječenim krajevima povrća i, nakon toga, višak vode pokupite papirnim ubrusom. Osim što će obuća postati čistija, ona će takođe zasijati.

hayat.ba