SAMO NA OVAJ NAČIN SE ISPRAVNO MJERI PRITISAK: 6 PRAVILA KOJA SE MORAJU ISPOŠTOVATI AKO ŽELITE DOBRE REZULTATE

Zdravlje

SAMO NA OVAJ NAČIN SE ISPRAVNO MJERI PRITISAK: 6 PRAVILA KOJA SE MORAJU ISPOŠTOVATI AKO ŽELITE DOBRE REZULTATE

Postoji šest pravila za mjerenje krvnog pritiska kako biste dobili dobre rezultate. Prije mjerenja pritiska potrebno je zauzeti udoban položaj, opustiti se, saviti ruku i staviti je na ravnu površinu (sto) tako da bude u nivou grudnog koša.

Manžetnu (dio merača za pritisak) treba postaviti nekoliko centimetara iznad unutrašnje strane lakta. Svako uzbuđenje povećava pritisak, pa je neophodno mjeriti indikatore u mirnom stanju. Ruku treba osloboditi odjeće, ako manžetna prvo vrši pritisak na odjeću, a zatim na kožu, to će povećati performanse. I što je odjeća deblja, to će biti veći pritisak.

Ako zauzmete pogrešan položaj, u kojem su mišići napeti, indikatori će biti pogrešni. Ne možete prekrstiti noge i ruke, kao i ni dozvoliti da vam nešto pritiska udove. Morate da izmjerite pritisak u toploj prostoriji, pošto hladan vazduh povećava performanse.

Prvo treba isprazniti bešiku, jer se pri zadržavanju mokraće mišići naprežu i pritisak raste. Postupak se mora izvoditi u potpunoj tišini, jer razgovor izaziva napetost mišića.

hayat.ba