Djetetu je potrebna ljubav i sigurnost: Da bi odgojili srećno dijete, dovoljno je da ne kršite 3 pravila

Zanimljivosti

NLP ili neuro-lingvističko programiranje je nov proces u psihoterapiji koji može biti jako koristan i učinkovit ako se pravilno koristi.

Vjerovatno i sami koristite neke NLP tehnike, a da toga niste ni svjesni. Na primjer, pitate svoje dijete da li želi da obuče rozu majicu ili bijelu majicu. Tako mu dajete izbor, ali i dalje kontrolišete situaciju. Još jedna jako zanimljiva tehnika je zamijeniti negativne rečenice pozitivnim.

Na primjer, umjesto da kažete djetetu “Ne prelazi cestu na crveno” recite mi da se cesta prelazi samo na zeleno. Postoje još mnoge tehnike koje vam mogu pomoći u odgoju djeteta, ali danas ćemo se osvrnuti na neka pravila koka je razvio jedan od osnivača NLP tehnike Frank Pucelik.

Kada je Frank postao otac već je bio diplomirao psihologiju, međutim, bilo mu je potrebno mnogo vremena da nauči kontrolisati svoje impulese i ne prebacivati ih na djecu. Naša djeca formiraju sliku svijeta oko sebe na osnovu nas, ljudi koji ih okružuju, naših stavova i postupaka.

Zato je jako važno da uvijek budemo dobar primjer svojoj djeci. Ali kako naučiti djecu da ne kopiraju naše liše osobine, kako da izbjegnemo da prenosimo svoje negativne stavove na njih? Prema mišljenju Franka Pucelika postoje tri zlatna pravila koja je važno poštovati ako želimo odgojiti srećno dijete.

1. Dijete se pored vas mora osjećati sigurno; Roditelj je najvažnija osoba u životu djeteta. Roditelj je neko ko djetetu daje hranu, pažnju, brigu i zaštitu. Dijete treba da se osjeća sigurno pored roditelja i to je osnovna potreba svakog djeteta.

Roditelji koji su skloni porocima ne mogu svojoj djeci pružiti zaštitu i osjećaj sigurnosti jer često ne mogu da kontrolišu svoje postupke. Dijete ne smije da se plaši svojih roditelja, ono treba da im vjeruje. 2. Djetetu je potrebna bezuslovna ljubav; Svaki roditelj treba da pogleda svoje dijete i da razmisli o tome da li može da ga prihvati takvog kakav zaista jeste.

Da li volite svoje dijete bez obzira što sporo priča, što ne zna pravilno izgovoriti neke riječi, što je dobilo jedinicu u školi? Mnogi će vjerovatno reći kakva glupa pitanja, ali bezuslovna ljubav je upravo ta ljubav koju poklanjate svom djetetu bez obzira na sve te sitnice.

3. Dijete treba da zna da vjerujete u njega; Roditelj treba da bude osoba koja vjeruje u sposobnosti svog djeteta, koja ne omalovažava njegove uspjehe i ne obezvrjeđuje njegova dostignuća. Ovo je jako važno za djetetovo samopouzdanje. Ako sami roditelji ne podržavaju njegove poduhvate, dijete gubi motivaciju da uradi bilo šta.

Ako dijete ne može nešto da uradi pomozite mu da nauči kako nemojte ga obezvrjeđivati. Ako dijete nema podršku svojih roditelja ono počinje gubiti vjeru u sebe. Kada dijete prestane vjerovati u sebe njegovo samopouzdanje opada i javlja se strah koji ga sprječava da uradi bilo šta kako ne bi izazvao podsmijeh i kritiku svojih roditelja.

infpult