Boluje od teškog oblika epilepsije: Pomozimo malom Ognjenu Drljači

Region

Boluje od teškog oblika epilepsije: Pomozimo malom Ognjenu Drljači

Ognjen Drljača, sedmogodišnji dječak iz Banjaluke, od treće godine boluje od teškog oblika epilepsije.
Ognjenovi roditelji trenutno su nezaposleni, pa je finansiranje liječenja, kako govori njegov otac, gotovo nemoguće.

Porodica trenutno živi od pomoći prijatelja, što nije dovoljno za lijekove i odlazak na preglede.

– Do sada je išao na liječenja u Srbiju, koju su mu omogućili naši prijatelji kroz humanitarne akcije koje su pokrenuli u više navrata. On od treće godine ima fokus na lijevoj strani glave, koja mu otežava i govor. Mnogu su me savjetovali da ga vodim u Francusku na liječenje, ipak sve to puno košta, a mi na sve to živimo kao podstanari – istakao je Drljača, navode Novosti.

Na sonovu neurofedbak analize (znanstvena metoda koja pomoću medicinskog aparata koristi snagu suvremene tehnologije kako bi uhvatio i analizirao aktivnosti moždanih valova i pretvara ih u korisne informacije o tome kako vaš mozak funkciniše) dr sc. Ankice Baković, psiholog-ECP psihoteraput NFB terapeut, mališanu je ustanovljena povećana brzina rada mozga te povećanje šiljaka sporih valova.

– Povećanje brzine rada mozga sa desne strane ukazuje na poteškoće kontrole emocija i hiperosjetljivost klijenta,, prenaglašenu senzoriku. Povećanje na lijevoj strani gdje je centar za govor nam ukazuje na poteškoće slušne obrade informacija. Naime, zbog značajno povećane brzine mozak jako brzo i plitko preleti preko informacija te ne uspije veliki broj informacija niti registrirati. Povećanje brzine na centralnom planu CZ nam ukazuje na poteškoće fokusa na ciljani zadatak, čestu izmjenu aktivnosti. Ono što je također zamijećeno jest šiljci theta valova vidljivi na 3D slikama. Svaki šiljak predstavlja jedno tzv.isključenje što nam ukazuje na poteškoće pažnje i koncentracije – navedano je u nalazu te savjetovano da se uradi bazična neurofeedbak terapija koja obuhvata 30 treninga kako bi se primarno smanjila brzina rada mozga te izregulisao rad theta valova kako bi se poboljšao fokus, pažnja, koncetracija te slušna obrada informacija.

Ljudi koji su spremni da pomognu, mogu novčanu pomoć da uplate na Atosbanku žiro-račun: 56766035000229111 i Adikobank 5520151631549416 na ime Borislav Drljača.

bl-portal.com