Vukanov brat je preminuo od tumora: Sada se i on bori s opakom bolešću, pomozimo porodici

Region

Vukan Andrejević (6) rođen je kao treće dete u porodici Andrejević. I pre nego što je Vukan rođen porodica Andrejević susrela se sa bolnim gubitkom svog prvog deteta u četvrtoj godini, od galopirajućeg tumora na mozgu.

Zbog toga je trudnoća sa Vukanom praćena više od bilo koje regularne, ali i pored svih analiza i dobrih rezultata ništa nije ukazivalo da bi u Vukan mogao imati neki zdravstveni problem, već da mama bespotrebno brine, započinje priču Tamara Andrejević, majka malog Vukana.

– Rođen je kao zdrava beba sa ocenom 10. Njegovim rođenjem ponovo se budi radost u našoj kući. Nikolina je ponovo dobila brata koga je toliko želela, a mama i tata su gledajući ih zajedno ponovo počinjali da se smeju, kaže Tamara.

Ali ubrzo je toj idili došao kraj i ponovo je snaga ovih roditelja bila na testu, ali ne odustaju od toga da Vukan jednog dana bude kao i sva ostala deca.

– Sve je išlo baš onako kako treba dok Vukan nije napunio 18 meseci. Tada ja kao majka primećujem da Vukan kasni u razvoju, zastoj se pretežno odnosi na govor. Na moju inicijativu kreću provere i testovi Vukanovog razvoja. Na našu sreću svi rezultati pokazuju da on nema problem koji je imao njegov brat, već dobija dijagnozu kašnjenje u razvoju. Nakon toga on biva uključen na tretmane kod logopeda, defektologa, psihologa, neurologa i terapiju aminokiselinama iz Rusije. Napredak je postojao, ali vrlo mali, mi smo 4 godine radili sve tretmane i pratili savete, ali Vukan kasni u razvoju u većoj meri, puni 6 godina, a ne govori. I ponovo zbog brige mi krećemo privatno u Beogradu da radimo sve analize i saznajemo da Vukan ima ostećenje na frontalnom delu mozga zbog nedostatka kiseonika, a da to sprečava njegov normalan razvoj. Još teže saznanje je bilo to da u Srbiji lek za to ne postoji, dodaje.

Kako nam je majka sa nadljudskom snagom objasnila, nisu samo sedeli i čekali da im doktori daju uput, već su samoinicijativno počeli da istražuju gde bi mogli da leče Vukana.

– Istraživanjem saznajemo za Liv kliniku u Turskoj koja predlaže terapiju matičnim ćelijama kako bi regenerisali oštećenje mozga. Te terapije puno koštaju, mi nismo u mogućnosti da to isfinansiramo, jer je porodični budžet potrošen u predhodnih 4 godina na navedene terapije i lečenje. Postajemo članovi humanitarnih organizacija i uz pomoć humanih ljudi Vukan odlazi u Tursku i prima 4 terapije.

Terapije koje je Vukan primio imale su efekta, jer je on mnogo napredovao. Taj uspeh govori da bi trebalo nastaviti sa lečenjem.

– Već nakon prve terapije vidi se napredak, a za ovih 5 meseci smo postigli mnogo. Vukan kao da se budi, menja mu se pogled, javlja se empatija, bolja mu je socijalizacija, grafomotorika, pažnja i fokus su sve bolji i bolji, pojavili su mu se glasovi i počeo je brbljati na svom nekom jeziku, poslušniji je, a hiperaktivnost je drastično manja. Naravno i dalje ide na tretmane kod logopeda, defektologa, redukatora i psihologa kako bi što pre napredovao. Lekari u Turskoj su prezadovoljni njegovim napredkom i očekuju da sredinom aprila ponovimo još dve terapije matičnim ćelijama, ali nama nedostaje novca na računu i u strahu smo da nećemo moći da nastavimo lečenje. Terapije Vukan treba primati na svaka 3 meseca dok potpuno ne progovori i ne regeneriše oštećenje na mozgu koje ima. Mi znamo da smo na dobrom putu, ali ne možemo bez vađe pomoći, nama u jedna poruka mnogo znaci, zaključuje Tamara.

Vukanu je za terapiju u aprilu potrebno 11.000 evra, a onda na svaka 3 meseca još po 19.000 evra.

Za Vukanov napredak! Budimo humani!

Pomozimo Vukanu!

Slanjem poruke 1334 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001468129-44

Uplatom na devizni račun: 160-6000001468094-52

IBAN: RS35160600000146809452

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

dijasporainfo.net