Kuća im je prvo sasvim razorena u potresu, sad je izgorjela: ‘Krik nas je probudio usred noći…’

Region

Iako već tri zime obitelj Brkljačić iz Nove Drenčine spava u kontejnerima, žive od minimalca, no i od toga uspiju odvojiti za one koji ‘imaju manje’. Pomoć im je neugodno tražiti, iako im je ona sada prijeko potrebna

Jedina sreća u svemu je što nitko nije nastradao, a za ovo ostalo… Snaći ćemo se nekako, govori nam skromno Kristina Brkljačić (47) iz koja nas je u dvorištu dočekala u papučama, jer sve što je imala izgorjelo je u noći na subotu u požaru kuće.

Nevoljama ove peteročlane obitelji iz Nove Drenčine kraj Petrinje, kao da nema kraja. Nakon što im je kuća stradala u potresu već tri zime ona, njen suprug Zdravko (45), sinovi Fran (12) i Filip (19) te njena majka Štefica (70) koja je oporavlja od moždanog udara i čeka drugu operaciju žive – u kontejnerima.

Na njihovoj kući koja je dobila žutu naljepnicu, usprkos raznim obećanjima, obnova još uvijek nije počela. Prvi put kuća im je izgorjela za vrijeme rata, a prošlog vikenda, uz već tešku situaciju u kojoj se nalaze, ponovno im je izgorjelo gotovo sve što su držali unutar kuće, jer u skućenim kontejnerima, kaže, ne može puno toga stati. Odjeća, obuća, sve uspomene, grijalice, hladnjak u kojem su čuvali hranu…

I dalje pod šokom, jedva je uspijevala pronaći riječi.

– Ja još ne mogu vjerovati, još sam u bunilu… Mislim da ću postati svjesna svega za par dana – govori nam pa drhtavim glasom pokušava opisati što se dogodilo u noći na subotu, kada ju je krik supruga probudio iz sna.

Mlađi sin probudio se usred noći jer kontejneru bilo hladno, nestalo je struje pa je probudio tatu. Suprug je izašao van i vidio kako kuća gori… Brzo je išao probudio mene i majku jer su nam kablovi od struje iz kuće bili spojeni na kontejnere pa se bojao da i oni ne bi izgorjeli. Ne znam ni sama što se sve izdogađalo tu večer, i dalje smo svi u šoku – govori nam.

Sedamdesetogodišnju Šteficu i malog Frana te noći smjestili su kod susjeda jer grijanja u kontejnerima nije bilo. Ujutro im je Elektra ponovno došla spojiti struju, s kojom su, kako kaže, svako malo imali problema.

– Mi smo svaka tri, četiri mjeseca morali zvati električare jer bi svaki put nestajalo struje, stalno je bilo nekih problema. I dalje nemamo službeni uzrok požara jer čekamo očevid, no pretpostavljamo da je do kablova – kaže.

Petočlana obitelj živi od jedne plaće, na minimalcu uz invalidninu koju prima njena majka, no nitko od njih ne želi se žaliti, naučili su živjeti skromno pa Kristina i ono malo što ima, podijeli s onima koji imaju još manje. Iako je ova obitelj ostala bez svega, Kristini je bilo neugodno tražiti pomoć koja joj je u ovom trenutku prijeko potrebna. No, inzistirali smo sve dok nije pristala.

Njen broj računa u OTP Banci je HR1024070003202158344, a kontakt na koji ju možete nazvati 095 365 3055.

24sata