“Znate li vi ko je Ivo Andrić?” Mihu su zbog navijača Lacija i Ane Frank napadali da je rasista, a on im gospodski “začepio usta”

Zanimljivosti

Siniša Mihajlović je najveći deo igračke i trenerske karijere proveo u Italiji gde je stekao status legende.

Srbin, koji je 16. decembra preminuo posle duge i teške bolesti, igrao je za Romu, Sampdoriju, Lacio i Inter, a potom bio trener Katanje, Fjorentine, Sampdorije, Milana, Torina i Bolonje u dva navrata.

Tokom 30 godina na Apeninima izgradio je poseban status, ali se neretko nalazio i na meti protivničkih navijača i medija. Prvi su ga nazivali „ciganinom“, a drugi u jednom momentu okarakterisali kao rasistu.

Posebno se pamti situacija iz 2017. godine. Sve je počelo od toga što su navijači Lacija, poznati po fašističkim i nacističkim ispadima, po tribini delili nalepnice sa likom Ane Frank, jevrejske devojčice koja je pisala dnevnik tokom Drugog svetskog rata, u dresu Rome. Zatim su i na tribini razvili transparent:

“Aušvic je vaša domovina, peći su vaši domovi”.

Digla se velika pometnja u Italiji zbog toga, a mediji su upleli i Mihajlovića. Iako u tom trenutku trener Torina, pitali su ga šta misli o Ani Frank.

Odgovorio je da nije dovoljno upoznat sa njenom biografijom, posle čega se javnost obrušila na njega i stavljala ga u ravan sa rasistima.

Miha je znao da na pravi način reaguje.

– Prvo su me pitali za Belotija (napadača Torina), a onda o Ani Frank. Bio sam šokiran pitanjem, kontekst me je iznenadio jer je skok u temi od Belotija do Ane Frank prilično veliki i nisam se setio ove devojčice – istakao je Mihajlović tada.

Usledilo je očitavanje lekcije Italijanima.

– Nisam pročitao dnevnik Ane Frank. A da li vi znate ko je Ivo Andrić? On je osvojio Nobelovu nagradu za književnost, to je ono što sam ja učio u školi. Tako da mislim da nije strašno što ja nisam mogao da se setim Ane Frank. Ako je za vas to toliko ozbiljno i za mene je ozbiljno što vi ne znate ko je Ivo Andrić – poručio je Miha i time začepio usta novinarima.

A kako bi stavio tačku na tu temu, poslao je i jasnu poruku.

– Ja sam protiv svake vrste mržnje i rasizma. Ne možete da me optužite za rasizam, jer ja doživljavam rasističke uvrede svake nedelje na svakom stadionu – jasan je bio Mihajlović.

Mihajlović je sahranjen u Rimu. Hiljade ljudi su bili na oproštaju, od igrača, trenera, funkcionera do navijača.

sportal.blic.rs