Tatjana Patic bila je nedostižna i zato posebno privlačna: Odlazak misteriozne lepotice iz originalne „Freedom“ petorke

Zanimljivosti

Uvek sam smatrala da moda i manekenstvo nisu ono što ja zaista jesam, to je bilo samo nešto što radim. Nije me definisalo. Život daleko od toga napokon ima smisla, izjavila je u jednom od poslednjih intervjua

Modni svet ostao je bez Tatjane Patic, koja je u 57. godini preminula od raka dojke.
Legendarna lepotica je devedesetih činila slavnu petorku s Naomi Kembel, Sindi Kraford, Lindom Evanđelistom i Kristi Tarlington, a ta petorka zaslužna je za to što i danas devojčice širom sveta sanjaju da hodaju pistom i poziraju fotografima.
Vest o smrti supermodela potresla je modnu javnost. Tatjana je za života proglašena jednom od najlepših žena na svetu, a dobila je i titulu najmisterioznijeg modela.

Rođena je se u nemačkom gradu Hamburgu, a potom se sa porodicoma, majkom Estonkom i ocem Nemcem, u detinjstvu preselila u Švedsku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

Sa 17 godina 1983. prijavila se na takmičenje „Elite Model Contest“ u Stokholmu i osvojila treće mesto, a nagrada je bila putovanje u Pariz i ugovor s priznatom modnom agencijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

Krajem osamdesetih i tokom 90-ih zapalila je modni svet i postala deo slavne petorke koja je, osim nje, uključivala Naomi Kembell, Lindu Evanđelistu, Kristi Tarlington i Sindi Kraford.
Devojke su ubrzo postale i glavne zvezde spota Džordža Majkla „Freedom“, da bi odmah nakon toga omiljeni dizajner tih godina Đani Versače upravo s njima dominirao modnom scenom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

Tatjana Patic osvojila je sve najviše svojom lepotom – mačkastim oblikom očiju, kao i neuobičajeno savršenim oblikom lica, zbog čega je bila omiljeno zaštitno lice mnogih kampanja, od „Chanela“, preko „Calvin Kleina“, pa sve do „Versacea“. Iako su njene koleginice od svojih imena stvorile brend, ona to nije uspela da uradi, što je zbog njene lepote mnoge iznenadilo, ali niko ne zna pravi razlog što i ona nije nastavila da niže uspehe.

Bilo je glamuroznih trenutaka, ali sve je to bilo poprilično naporno. Počelo je da mi teško pada to što stalno putujem. Bila sam umorna od svega. Uvek sam smatrala da moda i manekenstvo nisu ono što ja zaista jesam, to je bilo samo nešto što radim. Nije me definisalo. Život daleko od toga napokon ima smisla – rekla je pre nekoliko godina u jednom od retkih intervjua.

Poslednjih godina živela je na farmi u Malibuu sa životinjama i danas 19-godišnjim sinom Jonahom, kojeg je dobila u vezi s marketinškim stručnjakom.

Tatjana je uvek bila evropski simbol šika, poput mešavine Romi Šnajder i Monike Vit – prisetila se najmoćnija žena u modnom biznisu Ana Vintur, čija je publikacija „Vogue“ prva obznanila vest o odlasku slavne lepotice iz Hamburga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

Bila je mnogo manje vidljiva od svojih vršnjakinja – misterioznija, odraslija, nedostižnija – i to ju je činilo posebno privlačnom – kazala je.

24sedam.rs