Što je Bog mislio kada je rekao: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti”?

Zanimljivosti

Što je Bog mislio kada je rekao: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti”? Na koga se odnosi ovo Božje obećanje?

Ima dana kada težina života jednostavno ne popušta. Tereti vas čine potrošenima i zgrčenima poput prljave male krpe za posuđe. Ipak, Bog nas ne ostavlja bez utjehe. Njegova Riječ kaže:

“Gospod će sam ići pred tobom. On je s tobom. On te ne pušta i ne ostavlja. Ništa se ne boj i ne plaši!” (Ponovljeni zakon 31, 8)

Neposredno prije smrti, Mojsije, veliki vođa Božjeg naroda pozvao je Jošuu, svog nasljednika i rekao gornji stih u prisutnosti svih Izraelaca.

Božje obećanje da nas neće ostaviti niti napustiti možemo nekoliko puta pročitati u Bibliji. Zašto se ono ponavlja u Bibliji? To je zato da bismo zapečatili tu istinu u svome srcu.

Što znači Božje obećanje: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti”?
U Novom zavjetu, citirajući Ponovljeni zakon, autor poslanice Hebrejima ponavlja obećanje vječne Božje prisutnosti s vjernicima.

Ne budite lakomci, budite zadovoljni s onim što imate, jer on reče: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti.” (Hebrejima 13, 5).

Obećanju prethodi naredba: “Ne budite lakomci, budite zadovoljni s onim što imate!” Umjesto da se pouzdaju u bogatstvo ili materijalna dobra, koja će na kraju propasti, vjernici bi svoju nadu trebali polagati u Boga, koji obećava: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti.” Bogatstvo i drugi resursi mogu nestati u trenutku, ali Bog je zauvijek sa svojom djecom. Zato naš pogled treba biti samo na Njemu.

Naša je tendencija pouzdati se u stvari umjesto u Njega. To su puno puta učinili Izraelci. Sjećate se primjera mane (Izlazak 16). Bog je rekao da će im svakodnevno osigurati hranu u pustinji. Pa ipak, kada je dostavio manu, oni su pokušavali prikupiti više nego što im je trebalo – ostavljajući za sljedeći dan – u slučaju da Bog ne ispuni svoje obećanje.

S obzirom na njihovo ponašanje, Bog je dopustio da se neiskorištena mana ucrva i usmrdi preko noći, tako da su morali naučiti ovisiti o Njemu svaki dan. I mi to moramo naučiti. Bog osigurava. Bog kontrolira. Bog se brine.

Bog nam nikad neće okrenuti leđa
Gospodin vas neće ostaviti da se sami bavite životom! On je vaša pomoć u najpotrebnije vrijeme. On je vaša snaga u najslabijim vremenima. Neće se okrenuti od tebe! Otišao je na križ za vas da bi zauvijek mogao biti s vama. S vama je usred svega da ublaži previranja bol koju osjećate. S vama je da utješi bijesne emocije i misli. S vama je da vas podrži kada to nitko drugi neće. S vama je kako bi vam pokazao da je Očeva ljubav za vas vrlo stvarna i aktivna.

Pri spasenju, kršćani bivaju ispunjeni Duhom Svetim, koji je sam Bog. Isus je potvrdio da će Utješitelj, Duh Sveti, uvijek biti sa svojim sljedbenicima. On se nastanjuje u nutrini onih koji vjeruju u Njega. On je tu kako bi ispunio prazninu koju netko može osjetiti. On je tu da donese ozdravljenje i popravi šteti koju su grijeh i drugi nanijeli.

Ljudi nas mogu napustiti, ismijavati, zamrziti … Uz to, Sotona, “protivnik” i neprijatelj Božje djece, uvijek će vas pokušati uništiti mislima o strahu, bezvrijednosti i neuspjehu. Ali ne i Bog. On nije čovjek. Njegov se karakter potpuno razlikuje od ljudskog. Ono što je obećao, to će i ispuniti. Vjerujmo Mu!

novizivot.net