ONA JE MAJKA 15 NIKOLIĆA! Žena iz Roande rodila Dobrici 10 sinova i 5 ćerki: Dece nikad dosta!

Region

U vreme kad Srbiji preti bela kuga i kad se parovi sve ređe odlučuju za treće dete, Svetlana Nikolić iz sela Roanda kod Svilajnca i njen surprug Dobrica prkose svim statistikama. Ovu majku hrabrost koja je rodila 10 sinova i pet kćerki Srbija je upoznala tokom 2022. godine i priča o ovoj brojnoj porodici doprla je do mnogih.

“Udala sam se za Dobricu sa 16 godina iz jednog sela blizu Despotovca, prvo sam rodila blizance koji su sada veliki ljudi i imaju svoju decu. Najmlađe dete sam rodila u 42. godini. Od malih nogu smo ih vaspitavali da se drže zajedno, i već u ovim godinama rade mnoge seoske poslove, pa čak umeju i hleb da umese. Kada imate veliku porodicu dan traje dugo, dok spremite hranu, operete, obučete ih i hvala Bogu, pa su sada veliki i pomažu se međusobno”, kazala je za RINU, majka heroj Svetlana Nikolić.

Teškim radom uspevaju sve da postignu, da im priušte koliko mogu i ne žale se. Glava kuće, otac Dobrica, kaže da dece nikad ne može biti mnogo. Smatra da je dobra genetika možda bila i presudna za tako veliko potomstvo.

“Možda je to i nasledno, moja majka je imala jedanestoro braće i sestara, dok je moj otac imao samo dva brata. Sa 20 godina sam se oženio i mislim da dece nikada nije dosta. Imaju sve što im je potrebno za normalno detinjstvo, prednost je u današnjim uslovima živeti u sredinama kao što je naše selo Roanda. Ne plašiš se velikih kvartova, mračnih ulica ili saobraćaja, da dete ne izleti. Mislim da su srećni pored nas kao i mi sa njima. Mi smo tu da im ovaj period života učinimo srećnim i od njih napravimo dobre ljude, a kada odrastu nadam se da će znati to da cene”, kazao je Dobrica.

Nikolići su uspeli da svoj život organizuju tako da svi budu zadovoljni, Dobrica u ranu zoru ustaje kako bi obradio pet hektara zemlje i nahranio stoku, dok majka Svetlana svoje naslednike sprema za školu.

“Ovo je uglavnom poljoprivredni kraj, na selu nemaš radno vreme, već legneš u krevet kad sve obaveze završiš, a to može da potraje i do kasno u noć, naročito u letnjem periodu. Imamo četiri krave koje daju mleko i zbog njih obrađujemo zemlju kako bi imali kukuruza za prehranu”, dodao je Dobrica.

Svetlana i Dobrica, možda nemaju milione na računu, ali zaista imaju veliko bogatstvo. Deset sinova i pet kćerki njihova su najveća sreća, a Božićna i Vaskršnja jutra kod njih su najlepša slika.

Kurir.rs/RINA