KESE SVE PRAZNIJE, A NOVČANICI SVE TANJI: POVEĆANJE PLAĆA ‘POJELA’ POSKUPLJENJA

Region

Za nabavku identične količine hrane koja je prošle godine koštala 100 maraka, građani naše zemlje ove godine moraju da izdvoje oko 30 maraka više.

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini samo u oktobru iznosila je 17,4 posto, a najviše su poskupjeli hrana i energenti.

Prosječna mjesečna neto plaća u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine iznosila je 1.156 KM, što je za skoro 150 KM više nego u istom periodu prošle godine. Međutim, povećanje plaća pojela su poskupljenja.

Građani kažu da su kese sve praznije, a novčanici sve tanji.

Za prosječnu platu sada, naprimjer, možemo da kupimo 361 kilogram hljeba, a u oktobru prošle godine za tadašnju prosječnu platu mogli smo da pazarimo 50 kilograma više. Prošlogodišnja prosječna plata je bila dovoljna za 719 litara mlijeka ili 324 litra ulja, a ove godine za tek 502 litra mlijeka, odnosno 251 litar ulja.

Najviše se za hranu troši i najveća su poskupljenja hrane. Što se tiče obuće i odjeće, tu i nema velikih poskupljenja, može se primijetiti sad kad su bile akcije i veoma povoljne cijene – kaže za BHRT Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina.
Ekonomista Svetlana Cenić smatra da se cijene neće tako brzo vraćati nazad.

Prvo, trgovci iz opreza neće vraćati cijene jer ne znaju šta će se dešavati a i profitabilno je, kad se smanje troškovi i ostanu cijene ostvari se profit – kaže Cenić.
Zbog inflacije, u problemu su i domaća preduzeća, pa je sve više apela i akcija za kupovinu domaćih proizvoda kojih, kako ističu, ima dovoljno na policama.

Kupovinom domaćih proizvoda smanjuje se spoljnotrgovinski disbalans, prema statističkim podacima u novembru imali smo izvoza oko pet milijardi, a uvoza smo imali oko šest i po milijardi – navodi Slavica Marković, direktor Privredne komore regije Bijeljina.
Đorđe Slavinjak, vlasnik fabrike za preradu povrća i voća navodi:

Nama je skok cijena repromaterijala do 50 posto, šećer je poskupio 90 posto ove godine. Trebalo se održati u to teško vrijeme i uvijek smo mi proizvođači razapeti između kalkulacije koja će dati pozitivan rezultat i prihvatljive cijene za potrošače.
Iz Centralne banke BiH najavljuju usporavanje inflacije u prvom kvartalu iduće godine, ali će ona i dalje biti znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za Bosnu i Hercegovinu.

hayat.ba