Dobili aparat koji će spasavati živote: Dnevno će ga koristiti 45 bolesnika sa najtežim dijagnozama

Region

Do danas, zračnu terapiju u UKC Niš primilo je nešto više od 1.800 pacijenata, a dnevno se ozrači njih oko 150

Odeljenje za radioterapiju Klinike za onkologiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra pre nekoliko dana opremljeno je i četvrtim aparatom za zračnu terapiju onkoloških pacijenata, i to najnovijim modelom linearnog akceleratora „varijan“, koji je trenutno jedan od najmodernijih na svetu.

Ovim se, kako kažu nadležni, ne samo ubrzava protok pacijenata koji se ovde lečej, već je tzv. blizančenjem aparata kompletiran kvalitet davanja terapije, kakav je i u najmodernijim zdravstvenim ustanovama u Evropi i svetu.

Nabavkom još jednog od najmodernijih aparata za ovakav vid lečenja onkoloških pacijenata koji, pored postojeća tri, svrstava Univerzitetski klinički centar u Nišu rame uz rame sa najsavremenijim zdravstvenim ustanovama u svetu, omogućiće svim pacijentima iz regiona koji se ovde leče da dobiju najbolji mogući vid lečenja, i to u najkraćem mogućem vremenskom roku, a u toku prethodnih dana, od samog puštanja u rad novog „varijana“, terapiju je primilo više od 20 pacijenata. U rukovodstvu UKC Niš ističu da su izuzetno ponosni na to što se ustanova neprestano razvija i prati najmodernije tokove u zdravstvu na svim poljima.

– Izgradnja ove velelepne zgrade, nove zgrade UKC Niš, bio je samo početak. Kao što je tada i najavljeno, a ovo je jedan od dokaza, nastavljamo sa opremanjem najmodernijom opremom na tržištu i adaptacijom prostora. Ovo je veliki dan za nas, jer je kompletirana zračna terapija UKC Niš i mi činimo sve da spremno dočekamo vremena koja dolaze, ali i da zbog kovid pandemije, zbog koje su mnogi onkološki pacijenti čekali na dijagnoze i lečenje, pokušamo da učinimo sve da i to prevaziđemo, jer zaista radimo maksimalno profesionalno i predano – rekao je za „24sedam“ direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra prof. dr Zoran Perišić.

deja nije, kako ističe, da se ovde stane, jer je u toku montaža i dva nova skenera, a i treći će biti montiran na Klinici za onkologiju.

Dobili smo mnogo novih, najmodernijih aparata, i to je upravo ono što nas svrstava u jedan od najmodernijih centara u zemlji, Evropi, a i šire – dodao je prof. dr Perišić.

Da je ovo veliki dan, pre svega za UKC Niš, ali i za Kliniku za onkologiju, potvrđuju i rukovodstvo i zaposleni na Klinici, koji ponosno ističu da su i ranije, sa postojeća tri aparata, uvek uspevali da u najkraćem mogućem roku započnu zračnu terapiju kod pacijenta kojima je ona indikovana. A da će ovo proširenje kapaciteta i te kako biti od velikog značaja.

Novi aparat je izuzetnih tehničkih mogućnosti i važno je što već imamo jedan “varijan” iz 2019. godine, a značaj je upravo u tome što, ukoliko se desi neki kvar na jednom aparatu, pacijenti će moći na drugom da primaju istovetnu terapiju. U 2022. godini, do danas, zračnu terapiju primilo je nešto više od 1.800 pacijenata, a dnevno se ozrači njih oko 150, što je bio optimum sa dosadašnja tri aparata koja smo imali. Izuzetno je značajno da naglasim da smo zaista uspevali da sve pacijente ozračimo u optimalnom terapijskom vremenskom okviru, odnosno da se uvek radila prioritizacija pacijenata, a naravno, prioritet uvek imaju najhitniji, neoperabilni pacijenti – istakla je rukovodilac Klinike za onkologiju doc. dr Ana Cvetanović.

– Sa novim aparatom će dnevno, u dve smene, otprilike još 45 pacijenata moći da primi svoju terapijsku dozu, i zbog svega ovoga, a i zbog kontinuirane podrške, iskreno želim da zahvalim direktoru ustanove prof. dr Zoranu Perišiću, Upravi UKC Niš i Ministarstvu zdravlja koje nas je, kao ustanovu, zaista maksimalno podržalo do sada. I zaposleni na Odeljenju za radioterapiju ponosno su potvrdili da nabavkom nove opreme, kao centar, svakako mogu da stanu rame uz rame sa svim većim zdravstvenim centrima u Srbiji i Evropi.

Ovaj aparat je jedan od najsavremenjih aparata, ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi i svetu, a ono što je najznačajnije kod njega je da ima izuzetne performanse koje omogućavaju maksimalnu zaštitu zdravog tkiva u okolini samog tumora, a aplikovanje maksimalne doze na samo tumorsko tkivo – pojasnila je načelnica Odeljenja za radioterapiju dr Katarina Branković.

Dodaje da je prednost ovog aparata i u tome što jednim okretanjem gejntrija – glave aparata, pacijent bez ikakvih daljih okretanja i pomeranja biva smešten u aparat i prima terapiju, tako da te doze mogu biti maksimalno povećane u odnosu na neki raniji period, što daje veće mogućnosti ne samo za preživljavanje već i potpuno izlečenje pacijenata.

Prvi čovek UKC Niš najavio je i da će nova inicijativa u vezi s listama čekanja, koja je potekla iz Ministarstva zdravlja, biti aplikovana i na ono što radi onkologija.

– Tako ćemo i tu naći načina da ne bude niti jednog pacijenta koji će čekati na konzilijarnu odluku duže od par dana, a nakon nje i na početak primene terapije – kaže prof. dr Perišić, i dodaje da je plan da i se dalje unapređuje rad niške onkološke klinike i to nabavkom PET skena.

– Prema tome, mi smo tu da odgovorimo svim izazovima današnjice, a za šta je, tvrdim, UKC Niš apsolutno sposoban i spreman – rekao je on.

Prema rečima nadležnih, vrednost novog linearnog akceleratora i radova na adaptaciji prostora iznosi nešto više od tri miliona i trista hiljada evra. Prof. dr Perišić je takođe potvrdio da je nakon više od šest decenija započeta rekonstrukcija unutrašnjih instalacija na Klinici za infektivne bolesti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

24sedam.rs