Prelepa Ana pobedila najtežu bolest: Sledeće nedelje stiže u rodni Kragujevac

Region

Ana Miletić trebalo bi da uskoro bude puštena iz bolnice u Tokiju i da se već iduće nedelje vrati kući u Kragujevac

Kragujevčanka Ana Miletić koja je, zahvaljujući donacijama građana, institucija i dijaspore, otišla na lečenje u Tokio, odlično je podnela dve intervencije na mozgu i trebalo bi uskoro da se vrati u Srbiju. Novinar RTS-a razgovarao je sa njenim bratom Đorđem Bojovićem o toku lečenja u Japanu i pomoći koju su Ana i njena porodica, u borbi protiv teške bolesti, dobili u Srbiji.

Kragujevčanka Ana Miletić (40) obolela je od agresivne forme tumora mozga za čije lečenje jedini efikasni lek postoji u Japanu. Zbog toga je bila prisiljena da potraži pomoć naših građana i institucija kako bi pokrila visoke troškove lečenja u toj dalekoistočnoj zemlji.

U prestonici ostrvske carevine njen rođeni brat Đorđe Bojović (44), lekar Psihijatrijske klinike u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, podelio je svoja saznanja i utiske u vezi sa hirurškim procedurama i uopšte o boravku u bolnici Univerziteta u Tokiju, koja jedina u svetu poseduje licencu za tehniku primene leka “delitakt”, piše RTS.

Taj medikament, koji se ubrizgava direktno u moždano tkivo, produžava život pacijentima i do deset godina i jedina je vrsta terapije visoke efikasnosti koja postoji u svetu za agresivni, smrtonosni tumor mozga gliom

“Delitakt”, koji je uveden u upotrebu u Japanu u decembru prošle godine, prva je onkološka virusna terapija koja je usvojena za lečenje u istoriji medicine.

Put za Daleki istok vodio je kroz srce građana Srbije

Ana Miletić, diplomirani ekonomista i majka petogodišnje devojčice, u junu ove godine osetila je zamor i snažne glavobolje koje su je budile iz sna, nakon čega je u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu pregledana skenerom (CT). Tada je utvrđeno prisustvo kancera na mozgu, a potom doneta i izrazito nepovoljna prognoza: da je reč o agresivnom tumoru u poodmakloj fazi – glioblastomu multiforme, gradus 4.

Ana je smesta operisana u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, nakon čega je i primila radio i hemio terapiju u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac kako bi se usporilo širenje malignih ćelija.

Naši stručnjaci i zdravstveni sistem nisu mogli da učine više od toga, budući da samo jedna bolnica u celom svetu nudi inovativnu stereotaktilnu metodu ubrizgavanja “delitakta”: Institut za medicinske nauke Univerziteta u Tokiju (IMSU).

Kada su iscrpljene sve metode lečenja dostupne u Srbiji, Đorđe i njegova porodica su, u konsultaciji s našim lekarima, počeli da tragaju za eventualnim opcijama u inostranstvu i načinima da se Ani omogući lečenje u Japanu.

“S obzirom na to da je u pitanju maligni tumor sa prilično lošom prognozom, u Japanu smo našli veru da, kao visokotehnološki razvijena zemlja, može da nam pomogne. Japanci imaju izuzetne bolnice i stručnjake”, kaže Anin brat Đorđe i dodaje: “Ja pripadam starijoj generaciji koja pamti osamdesete i devedesete godine, a ljudi iz te generacije znaju da u to vreme, kada ste hteli da kupite televizor ili neku drugu tehniku, vi ste se opredeljivali za proizvode sa nalepnicom ‘napravljeno u Japanu’, jer je to bila oznaka kvaliteta. I ovaj put, pošto sam ja ta starija generacija, vodio sam se time da je Japan obećana zemlja, da može da nam pomogne, da imaju kvalitet.”

Potom je usledilo prikupljanje donacija za skupu intervenciju i boravak u Japanu. Ana i Đorđe primili su pomoć velikog broja pojedinaca, običnih građana Srbije i naših radnika u inostranstvu, ali i širokog spektra medicinskih i administrativnih ustanova, poput UKC Kragujevac, lokalnih uprava, ali i najviših struktura države i ambasada obe zemlje, koje su sarađivale u prikupljanju novca i organizovanju puta u Japan.

Boravak i tretman u Zemlji izlazećeg sunca

U bolnicu medicinske istraživačke institucije “IMSU” u Japanu Ana Miletić je primljena 5. decembra. Nakon kraće pripreme, podvrgnuta je dvema intervencijama u razmaku od nedelju dana, jer su iskusni lekari, profesori medicine Minoru Tanaka i Tomoki Todo koji su razvili lek “delitakt” i metodu njegove primene, ocenili da je moguće davanje dve doze tog sredstva, koje predstavlja genetski modifikovani virus herpesa koji “guta” ćelije kancera.

Efekti te nove, napredne terapije videće se tek za šest do devet meseci, a Ana se nakon dve hirurške intervencije koje su obavili pomenuti japanski profesori oseća vrlo dobro, prenosi njen brat Đorđe. Preciznije, nema nikakvih poremećaja kognitivnih funkcija, u govoru, ponašanju, kretanju.

“Na našu sreću, osim jakih glavobolja u početku, ni tokom ranijeg lečenja, pa ni nakon ovih intervencija, Ana nema nikakvih poremećaja. Odlično se oseća i u potpunosti se oporavila od ovih zahvata”, objašnjava njen brat.

Đorđe Bojović s osmehom je izrazio i zadovoljstvo bolničkim smeštajem i hranom, odnosno, ljubaznošću domaćina, koji su Ani, kada su primetili da domaću japansku hranu u kojoj dobar deo zauzimaju plodovi mora ostavlja nepojedenu, brzo obezbedili obroke sa mesom i sarmom.

Posebno snažna osećanja gaji prema svim pojedincima i organizacijama koji su omogućili da se korišćenjem najnovije japanske i svetske metode lečenja njegovoj sestri produži život.

“Ja želim da zahvalim svim ljudima dobre volje koji su nam pomogli. Moram da spomenem i da se zahvalim državi Srbiji, predsedniku Republike i Ministarstvu spoljnih poslova koji su omogućili da dođemo ovde i da Ana započne lečenje, kao i japanskoj ambasadi u Beogradu i našoj u Tokiju, koje su uložile nadljudske napore da se nađemo ovde. Takođe, zahvalio bih čitavom gradu Kragujevcu, gradonačelniku i njegovim pomoćnicima, Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, Rektoratu univerziteta, Palati pravde, vrtićima, školama i svim preduzećima koja su učestvovala u sakupljanju sredstava. Moram da naglasim da nije reč samo o Kragujevcu i našim rođacima, porodičnim prijateljima i poznanicima, već da je u prikupljanju novca učestvovala čitava Srbija i dijaspora”, poručuje Đorđe.

Kaže da ih je, kao porodicu, dirnula iskazana solidarnost.

“Nismo mogli da verujemo da smo za tako kratko vreme uspeli da obezbedimo nestvarnu sumu novca koja je bila potrebna da bi Ana uopšte mogla da dođe na lečenje u Japan. Zahvaljujući našoj državi, narodu i dijaspori uspeli smo u svojoj nameri i nemam reči kojima bi mogao da izrazim svu svoju zahvalnost”, kaže Đorđe Bojović.

Ana Miletić trebalo bi da uskoro bude puštena iz bolnice u Tokiju i da se već iduće nedelje vrati kući u Kragujevac.

(Telegraf.rs)