NOVAK OD 18.000 KAMENČIĆA Đokovićev vatreni navijač četiri meseca pravio njegov portret

Region

Novosađanin Isak Građin (63) napravio je portret Novaka Đokovića od kamena iz šljunka koji se sastoji od tačno 18.000 kamenčića.

Građin kaže da su mu bila potrebna čak četiri meseca da ga završi, a Novakov portret zauzima četiri kvadratna metra, dok je za njegovu izradu koristio kamenčiće manje od dva centimetra u prečniku.

Na ovakav poduhvat odlučio se jer se u penziji posvetio umetnosti, a kako kaže, vatreni je navijač najboljeg svetskog tenisera.

– Nije mi ovo prvi rad kamenom, ali ovakav jeste. Želim da ga izložim i pokažem Novosađanima. Do sada sam naišao samo na dobre reakcije kod ljudi koji su ga videli – kaže ovaj umetnik.

Građin dodaje da je bilo teško raditi šljunkom, jer nije u pitanju lomljeni kamen, koji se češće koristi i koji se daleko lakše uklapa.

– Danima sam prebirao kamenje kako bih uklopio nijanse i našao kamenčiće koje mi trebaju – dodaje on.

Izrada mozaika teškog više od 100 kilograma i dimenzija dva puta dva metra zbog slavnog tenisera, nije ga koštala ništa.

– U šljunkari su videli da prebiram kamenčiće i pitali za šta mi treba. Čim sam rekao da pravim Noleta, odmah su rekli da dovezem kamion i pakujem koliko mi treba. Jedan čovek, takođe zbog Noleta, napravio mi je besplatan ram i zastaklio sliku – dodaje Građin.

Svoj rad je kaže žurio da završi tokom Olimpijskih igara u Riju, jer je očekivao da će Đoković osvojiti zlatnu medalju. Međutim, kaže da mu je želja da ga pokloni Novaku, pa može i sad, posle US Opena.

– Voleo bih da ga poklonim Đokoviću i da ga on negde izloži. Novak ima i bogatih fanova, pa bi mogao i da ga proda na aukciji i tim novcem pomogne ljudima preko svoje fondacije – ističe svoju želju ovaj penzioner koji pored Novaka obožava i umetnost.

– Najviše slikam tehnikom ulje na platnu, ali radim i druge stvari. Za koncert Gorana Bregovića napravio sam mozaik od 10.000 dugmadi i poklonio mu. To je postalo i deo scenografije na koncertu – kaže naš sagovornik.

Pored toga što je umetnik, Građin se proslavio i kao inovator, a u centar pažnje medija dospeo je pre nekoliko godina kada je konstruisao klima-uređaj za kuću. Napravio ga je za samo 300 dinara, a uređaj koristi hladnu bunarsku vodu za raslađivanje prostorija.

Naslikao i Putina

Naš sagovornik, po zanimanju hemijski tehničar, radio je i NIS-u, a pred odlazak u penziju naslikao je uljem na platnu ruskog predsednika Vladimira Putina. Sliku je poklonio direktoru NIS-a Kirilu Kravčenku, koji je taj portret poslao u Rusiju.

blic.rs