POZNATO KADA ĆE BOSANCI I HERCEGOVCI DOBITI 70 MILIONA EURA OD EU

Region

Europska unija spremna je uplatiti Bosni i Hercegovini 70 miliona eura ili oko 138 miliona maraka kao pomoć građanima te malim i srednjim poduzećima da, pored ostalog, plate visoke cijene grijanja, plina, struje i drugih energenata.

Prvu tranšu od 63 miliona eura, odnosno oko 124 miliona maraka, Evropska unija namjerava uplatiti u januaru ili februaru iduće godine i to na račun državnog trezora.

Sredstvima će potom upravljati vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući entitetske vlade.

“Preduvjet je da Vijeće ministara BiH usvoji akcijski plan ili mapu puta u kojoj će opisati mjere koje je potrebno provesti radi pružanja podrške ranjivim grupama, mikro, malim i srednjim poduzećima te kao mjere energetske efikasnosti te da je ostvaren dovoljan napredak u implementaciji akcijskog plana”, kazali su za portal Radio Sarajevo iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Kad i po kojim uvjetima će EU uplatiti ostatak od oko 14 miliona maraka, iz Delegacije EU u BiH nisu mogli reći.

Tokom posjete Zapadnom Balkanu krajem oktobra 2022, predsjednica Evropske
komisije Ursula von der Leyen najavila je paket podrške Zapadnom Balkanu u vidu bespovratnih sredstava u iznosu od milijardu eura kako bi se zemljama regije pomoglo da u srednjoročnom i dugoročnom periodu prevladaju posljedice energetske krize izazvane ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine.

Ova podrška zemljama Zapadnog Balkana ima dvije komponente. Prva je neposredna finansijska podrška u vrijednosti 500 miliona eura. Druga je srednjoročna i dugoročna finansijsku podršku također u vrijednosti 500 miliona eura. Von der Layen je tom prilikom kazala da je cilj EU pomoći zemljama regije da prevladaju posljedice visokih cijena energije na građane i mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP).

“Cilj je i da se podrže ugrožene porodice u ublažavanju utjecaja visokih cijena energije te da se poboljša energetska efikasnost njihovih stambenih zgrada i olakša energetska tranzicija privrednih subjekata”, kazali su za portal Radiosarajevo iz Delegacije EU .

crna hronika.info