Obio Banku Pre 52 Godine, A Zločin Otkrili Tek Kad Je UMRO: Evo Šta Je Uradio Kako Ga Nikad Ne Bi Našli

Zanimljivosti

Obio banku pre 52 godine, a zločin otkrili tek kad je UMRO: Evo šta je uradio kako ga nikad ne bi našli

Nakon pljačke je pet decenija živeo mirnim životom i niko nije posumnjao

Begunac koji stoji iza jedne od najozloglašenijih pljački banaka u Americi, konačno je identikovan nakon 52-godišnje potrage, objavila je policija.

Ted Konrad radio je kao blagajnik u “Society National Bank” u Klivlendu, a u julu 1969. odlučio je da opljačka svoje poslodavce.

Nestao je s 215.000 dolara, što bi danas odgovaralo vrednosti od oko 1,7 miliona dolara.

Za njim je pokrenuta potraga koja je trajala više od pola veka, a u tom se razdoblju često se o njegovom “poduhvatu” govorilo u TV emisijama koje su se emitovale pod nazivom “Najtraženiji” i “Nerešene misterije Amerike”.

Američki istražitelji kažu da je nakon pljačke nastavio da živi skromnim i mirnim životom, a Njujork Tajms piše da je poslednjih 40 godina radio u prodavnici polovnih automobila i kao instruktor golfa.

Nedugo nakon pljačke i nakon nestanka, Konrad je promenio ime u Tomas Randele, te je pobegao u Vašington, pa u Los Anđeles. Potom se nastanio u predgrađu Bostona, oko 1.000 kilometara daleko od mesta zločina.

Konrad je navodno rekao prijateljima za svoje planove o pljački banke, te im se pohvalio kazavši da bi njemu to bilo jednostavno da obavi.

Navodno je bio opsednut filmom “Afera Tomasa Krauna” iz 1968. sa Stivom Mekvinom u glavnoj ulozi, koji je pre pljačke pogledao više od 10 puta.

Slučaj se decenijama vodio kao zaboravljeni, nerešeni slučaj.

Konrad je umro u maju od raka pluća, a nedugo nakon toga istražitelje su upozorili na osmrtnicu u novinama na ime Tomas Randele.

Postepeno su uspeli da povežu osmrtnicu s dokumentima iz šezdesetih godina koje je “Randele” u to doba ispunio.

Ironično, među otkrivenim dokazima pronađeni su i dokumenti o Randeleovom stečaju sa suda u Bostonu.

(objektiv.rs)