Odvjetnik iznio jezive detalje o mučenju žene u domu: Po tijelu je imala opekotine i hematome

Region

Ovaj slučaj zgrozio je javnost. Dvije djevojke, radnice doma za starije, maltretirale su staricu. Treća je sve snimala. Djevojke su uhićene, a dom zatvoren, ali istraga još traje…

Snimka maltretiranja starice u Peći (Kosovo), koja je nedavno objavljena na društvenim mrežama šokirala je javnost, a sada su se pojavile nove, još užasnije tvrdnje o tome da starica ima i rane za koje se vjeruje da su nastale upravo u staračkom domu.

Naime, odvjetnik obitelji žene Mešari Selimaj rekao je da, prema izvještaju Instituta za sudsku medicinu, starica ima opekotine po stopalima nastale u domu “Orenda, piše Srpskainfo.

On je naveo da su za ranu na tabanu starice od početka sumnjali da se radi o opekotinama, ali tvrdi, “Orenda” je to osporila.

Prema Selimaju, iz Doma za stare su sve demantirali, rekavši da je starija žena bolesna i da to nisu opekotine.

Kako se navodi, riječ je o opekotinama kože na lijevoj nozi, odnosno opekotinama koje su nastale kao posljedica visoke temperature, primjerice zagrijanom tekućinom, a za koje je dokazano da su nastale oko sedam do 14 dana ranije.

On je dodao da ima i potkožnih hematoma i ogrebotina na koži, nastalih mehaničkom uporabom tvrdog alata ili sudarom tijela sa tvrdim predmetom.

– Ovaj izvještaj odbacuje sve tvrdnje kuće ‘Orenda’ i njen pokušaj da se oslobodi krivice i krivicu prebaci samo na medicinske sestre – dodao je Selimaj.

Inače, Vrhovni sud pustio je iz pritvora tri medicinske sestre, osumnjičene za napad na staricu, potvrdila je glasnogovornica suda Antigona Uka-Ljutfiu.

Sud u Peći je 3.9. odredio jednomjesečni pritvor za tri medicinske sestre nakon napada na staricu, a Komora medicinskih sestara Kosova oduzela im je dozvole za rad.

Također, Staračkom domu “Orenda” oduzeli su dozvolu za rad nakon inspekcijskog nadzora koji je u tom centru izvršila Jedinica za inspekciju socijalnih usluga.

Aurona Peljaj i njena kolegica Altina Redžepi uhićene su zbog sumnje da su brutalno napale staricu, dok se Ramize Kući sumnjiči da je napravila snimku koja je objavljena na društvenim mrežama.

Peljaj je, kako je objavio Sinjali, policajcima rekla da je kritičnog dana otišla pomoći svojim kolegicama u vezi sa starijom ženom (žrtvom ovog slučaja), jer je prema njenim riječima bila agresivna.

Nasilje koje je počinila nad njom pravdala je time da je starica prva napala nju.

Navela je da je žrtva tog dana imala živčani slom i da je izazvala “nemire” u prostorijama centra.

Staricu je nakon događaja iz doma izvela kćer. Ona je u emotivnoj izjavi rekla da je šokirana nasiljem koje je doživjela njena majka, prenosi Kurir.

Navela je da je prethodno, tijekom posjeta domu za stare, primijetila tragove nasilja na licu majke, ali da nije mislila da to potiče od radnika Doma. Obitelji napadnute starice javno se ispričao otac Aurone Peljaj.

24sata