Mesi ide po svetsku titulu: Hrvati pali uz tri jaka udarca, Argentinci uz pesmu do finala Mundijala!

Zanimljivosti

Umesto teške borbe, Gaučosi primirili komšije i krenuli po “boginju”

Argentina će igrati za titulu na Svetskom prvenstvu u Kataru! Gaučosi su u polufinalu turnira uspeli u nekoliko minuta sruše čitav koncept i kasnije eliminišu Hrvatsku sa velikih 3:0 na Lusail stadionu. Sada, videćemo protiv koga će se Lionel Mesi i društvo boriti za tron, Francuske ili Maroka.

Mladi Hulijan Alvarez je sa dva gola bio glavni egzekutor ovog uspeha, ali je Mesi, uz to što je konstantno vukao po tri igrača za sobom, postigao pogodak i namestio jedan.

Presudna vremenska sekvenca na meču desila se od 34. do 39. minuta kada je Hrvatska i dobila tu depresiju iz koje nije izašla do kraja susreta. Treća lopta iza golmana Dominika Livakovića je bila samo udarac u protivnika koji je već na zemlji.

Od samog starta, Vatreni su dobro stojali na terenu, parirali protivniku i suzbijali njegovo nadiranje na minimum. Samo jedan pokušaj Argentinaca u prvih pola sata bili su jasna podloga za tu činjenicu. Ipak, sve se ruši za komšije u 34. minutu samo jednim cepanjem odbrane.

Alvarez je dobio loptu i izašao direktno na Livakovića koji nije stigao da anticipira situaciju na vreme, pa je nakon guranja lopte Argentinca u prazno, oborio napadača i direktno uticao na Orsata da pokaže na belu tačku.

Bunili su se Hrvati, Livaković i Kovačić su dobili žuti, a član struke Mario Mandžukić isključenje. Ipak, nije bilo nedaumice ni za sudiju, ali ni za VAR sobu, tako da je Mesi preuzeo odgovornost i poslao loptu u gornji desni ugao za vođstvo Argentine.

Ni pet minuta nije prošlo, novi udarac – Alvarez je istrčao kontru sam na tri defanzivca Hrvatske, pa uz fliper od Lovrena, a onda i od Sose, ostao u posedu lopte na samo 8-9 metara od gola Livakovića koji je pokušao da skrati ugao, ali je mladi ofanzivac uspeo da pogodi donji desni ugao i povisi na 2:0.

Nakon toga, Hrvatska nije bila ona Hrvatska koja je tokom čitavog Mundijala bila tvrd orah. Odbrana se raspala, a selektor Zlatko Dalić je ušao u trku sa vremenom ubacivši od 54. do 60. minuta tri napadača, a izbacivši defanzivca, zadnjeg i centralnog veznog.

Nije bilo promene. Sve je jalovo izgledalo za komšije, a tačka na snove desila se u 71. minutu, Mesi je bio dirigent. Lionel Mesi je istrčao polu kontru u pratnji Joška Gvardiola, zastao za momenat, a onda ga fintom naterao da mu stane iza leđa. U tom momentu je već ušao u kazneni prostor sa desne strane, te je samo proigrao povratnom Alvareza koji je negde sa penala ispostavio skoro sigurnu pobedu.

Do kraja meča, sporadično su Hrvati pokušavali, ali njihov govor tela je bio jasno na strani misli da je sve gotovo. Čak je i Luka Modrić izašao iz igre u 80. minutu kako bi ga navijači pozdravili za kraj Svetskog prvenstva.

Sa druge strane, fanovi Argentine ću imati priliku da gledaju pohod Lionela Mesija i njihovih sunarodnika na svetski tron.

TOK MEČA
90+5. minut – KRAAAAAAAAAAJ! ARGENTINA JE FINALU, HRVATSKA IDE KUĆI!

90. minut – Ulazimo u nadoknadu… Argentinci već slave.

86. minut – Možda je Hrvatska i mogla do počasnog gola, ali je lopta prohujala kroz peterac.

80. minut – Izlazi Luka Modrić i sada je i Daliću jasno da je sve gotovo u ovom susretu.

75. minut – Šut Perišića iz očaja daleko preko gola… Ne liči Hrvatska na sebe, pogotovo ne na onu borbenu verziju iz duela sa Brazilom.

71. minut – GOOOOOOOOOOOL! ARGENTINA NA 3:0! Sada je, čini se, gotovo… Lionel Mesi je istrčao polu kontru u pratnji Joška Gvardiola, zastao za momenat, a onda ga fintom naterao da mu stane iza leđa. U tom momentu je već ušao u kazneni prostor sa desne strane, te je samo proigrao povratnom Alvareza koji je negde sa penala ispostavio skoro sigurnu pobedu.

62. minut – Sada su se Argentinci spasavali sa gol linije! Martinez se jedva odbranio od gužve. Skaloni je sad u igru ubacio štopera Martineza umesto veznjaka Paredesa, defanziva je sada najbitnija za predstavnika Južne Amerike.

58. minut – Velika prilika za Mesija! Uz dupli pas je stigao do zicera malo iskosa levo, ali se Livaković dobro pozicionirao i skratio ugao. Mogli su Argentinci da reše meč.

55. minut – Izašla je Hrvatska skroz na polovinu Argentine, drži loptu i okoliša. Jalovo je to za sada, ali potencijal postoji.

50. minut – Dalić ne čeka ni minuta, već sve karte baca već sada na napad – izlaze sosa, Pašalić i Brozović, a ulaze Oršić, Vlašić i Petković.

49. minut – Puni su elana Argentinci i sada je Paredes gađao sa 30 metara i naterao Livakovića da reaguje. Ipak, nije bilo veće opasnost, ali je pripravnost svakako morala da postoji.

46. minut – POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

45+4. minut – KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Kao da su Argentinci sa dva gola ugasila duh Hrvatskoj kojoj se odbrana najednom raspala. Nakon prvog pogotka su ostali konsolidovani, ali drugi gol ih je totalno rastavio sa prvobitnim planom. Mesi jeste strelac, ali je je Alvarez zatresao mrežu i iznudio penal.

43. minut – Ovo je mogao da bude totalni nokaut za Hrvate. Mek Alister je najviše skočio nakon korner i tukao glavom, ali je uspeo Livaković da skine zicer. Vatreni ne liče na sebe.

39. minut – GOOOOOOOOOOOOOL! 2:0 VODI ARGENTINA! Alvarez! Mladi napadač je uspeo sam da preuzme u kontri loptu i da sa centra povuče skroz do Livakovića. Ni Lovren ni Sosa nisu uspeli da “iščačkaju” i da ga spreče da dođe na samo 6-7 metara od gola, a onda i gurne loptu u levi ugao.

34. minut – GOOOOOOOOOOOOOL! LIONEL MESI! Ovo čak ni sjajni Livaković nije mogao da odbrani. Gornji desni ugao i vođstvo Gaučosa!

32. minut – PENAL ZA ARGENTINU! Hulijan Alvarez je izašao sam na Livakovića, loptu gurnuo pored njega, a onda namerno i pametno inicirao kontakt sa golmanom Hrvatske, tako da sudiji Orsatu nije ostalo ništa drugo osim da pokaže na belu tačku. Čuvaru mreže žuti, a javna opomena ide i Kovačiću koji je prigovarao.

30. minut – Pola sata igre je za nama i sumirano, Argentinci više pokušavaju, a Hrvati prilično pametno brane prostor i vrebaju prvu priliku da ozbiljnije zaprete Gaučosima.

25. minut – Argentinci su preko Enca Fernandeza pokušali sa skoro 30 metara, ali je prvi pokušaj u okvir gola bio lako zaustavljen od strane Livakovića.

23. minut – Umalo je došlo do nesporazuma između Gvardiola koji je tražio od Livakovića da krene po loptu i pokupi je, ali golman to nije učinio, tako da je štoper pri ispucavanju pogrešio i poslao je direktno u Mesija koji nije uspeo da je iskontroliše.

20. minut – Velika je borba na sredini terena, iako nijedna ekipa ne uspeva da dođe do prostora kroz koji može da organizuje smišljen napad. Mesi je, kod svakog prijema, udvojen i ne ostavlja mu se ni prilika da razigra saigrače.

14. minut – Makar 2/3 stadiona se sada podigla na noge kada je Mesi pao na samo 18 metara od okvira gola protivnika, ali je sudija samo odmahnuo rukama. Vatreni, do ovog momenta, imaju 63 odsto posed lopte i u odnosu na prve minute, svakako su mnogo slobodniji u polju.

10. minut – Ovo su sada trenuci kada Hrvatska drži loptu. Najviše dodira sa njom ima Gvardiol koji pasovima angažuje Kovačića i Brozovića, ali za sada nema dalje prolaska od nekih 35 metara od gola Martineza.

6. minut – Iako je Argentina držala loptu u svojim nogama skoro pun minut, pokušaj proigravanja Paredesa je završio skroz u gol autu.

2. minut – Prvi nalet viđen je od Gaučosa koji su brzo prošpartali po desnoj strani, ali na centaršut Moline nije bilo nikoga u 16 metara.

1. minut – MEČ IZMEĐU ARGENTINACA I HRVATA JE POČEO!

SASTAVI:
Argentina: Martinez – Taljafiko, Molina, Otamendi, Romero – De Paul, Paredes, Fernandez, Mek Alister – Mesi, Alvarez.

Hrvatska : Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Kovačić, Brozović, Modrić – Pašalić, Kramarić, Perišić

PRE MEČA
Argentinci prave šou u Kataru i drže navijački čas svakom protivniku. Ali, nisu imali baš razloga da se vesele na samom startu svetske smotre.

Uvodni šok i poraz od Saudijske Arabije je mnoge ubacio u nedaumicu da li Lionel Mesi i drugovi mogu da naprave nešto ozbiljnije u Kataru.

Ipak, slavlje nad Poljskom i Meksikom sa po 2:0 pogurala je Argentinu da sa prvog mesta u grupi ipak ode dalje, a onda i preko Australije do četvrtfinala.

Taman kada su videli i nešto čistiji prolaz i stepenicu napred, Holandija je golom u 111. minutu regularnog toka uspela da poravna na 2:2. Ipak, “lale” su pale nakon penala.

Sada, posle nedaumica su Argentinci ponovo došli do uloge glavnog favorita za “boginju”, a sada im na pretposlednjoj stepenici stoji Hrvatska.

Hrvati su bez poraza došli do polufinala, a nastavili su tradiciju produžetaka i penala u nokaut fazi.

Pre osmine finala, u grupi je pala samo Kanada (4:1), dok se sa Belgijom i Marokom odigralo bez golova. Romelu Lukaku se pošteno ispromašivao i praktično dao Vatrenim novi život.

Kada se to već desilo, Hrvatska je na penale savladala prvo Japan, a onda i iznenađujuće na isti način izbacila Brazilce.

Nije da nisu komšije u istoriji imale uspešnih pohoda protiv Argentinaca, pa u četiri međusobna duela imaju dve pobede i dva poraza.

Južnoamerički predstavnik je na prošlom Mundijalu u Rusiji dobio lekciju i poraz od 3:0 u grupi, ali se sada čini da su okolnosti nešto drugačije i da ne postoji više ta malokrvnost koja je tada postojala.

Telegraf.rs)