4 stvari koje ne smijemo raditi s novcem

Zanimljivosti

Koje stvari ne smijemo raditi s novcem? „Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje“ (Luka 12,15).

Biblija u Luki 16 govori o bogatom čovjeku koji je zaposlio upravitelja da se brine za njegov posjed. Kada je upravitelj optužen za krivo rukovanje novcem njegova poslodavca te mu je rečeno da mora podnijeti izvještaj o tome što je radio, on je smislio lukav plan.

Znao je da će izgubiti posao, ali je zato odlučio naći prijatelje koji će mu pomoći kada dobije otkaz. Tako da je pozvao sve osobe koje su tom čovjeku dugovale novac te je smanjio njihov dug; ako je netko dugovao 800 litara maslinova ulja, on im je rekao da će prepoloviti tu svotu.

VIDI OVO: 10 savjeta kako se nositi s osobnim financijskim problemima

Kada je poslodavac čuo za to „pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti“ (Luka 16,8).

U toj prispodobi, Isus je hvali neiskrenost upravitelja, nego hvali to što je upravitelj bio snalažljiv. Što je snalažljivost?

Snalažljivost znači biti pametan, imati nekakvu strategiju te znati kako se ponašati s novcem. Jasno vidite problem, znate što treba učiniti, a tada smislite i kako to učiniti. Bog želi da naučite kako biti biblijski snalažljivi sa svojim novcem do kraja svog života.

Nadahnut Isusovom prispodobom, autor Rick Warren piše o 4 stvari koje ne smijemo raditi s našim novcem:

1. Nemojte potratiti svoj novac
Luka 16,1-2 govori: „Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje “. Jer sve što imamo pripada Bogu i dar je od Njega – uključujući naš novac – morate biti oprezni ne potratiti nešto što pripada vašem gospodaru.

2. Nemojte voljeti svoj novac
Morate odlučiti hoće li Bog biti na prvom mjestu u vašem životu, ili će na prvom mjestu biti zarađivanje što više novca. Ne može vam oboje biti na vrhu.

VIDI OVO: 3 greške koje ne smijete učiniti kada nekome nešto dajete

„Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu“ (Luka 16,13).

3. Nemojte vjerovati svom novcu
Bez obzira koliko novca imate – možete ga izgubiti. To je upravitelj jako brzo naučio: „Nato upravitelj reče u sebi: ‘Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se.’“ (Luka 16,3).

Ako želite sigurnost, vaš život mora biti građen oko nečega što nikada ne može biti oduzeto od vas. A samo jednu stvar nikada ne možete izgubiti: Božju ljubav prema vama.

4. Nemojte očekivati da će vas novac zadovoljiti
Ako mislite da ćete biti sretniji, cjenjeniji ili sigurniji ako budete imali više novca, onda se varate jer vas novac nikada neće zadovoljiti: „Gdje je mnogo bogatstva, mnogo je i gotovana, pa kakva je korist od toga gospodaru, osim što ga očima gleda?“ (Propovjednik 5,10).

Zbog toga Isus u Luki 12,15 kaže: „Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje“.

novizivot.net