Uzela Je SINA Iz Vrtića I Primetila Da Se NE OSEĆA Dobro: Ličilo Je Na Običnu PREHLADU, A Onda Su Mu Odsekli OBE NOGE

Zanimljivosti

Uzela je SINA iz vrtića i primetila da se NE OSEĆA dobro: Ličilo je na običnu PREHLADU, a onda su mu odsekli OBE NOGE

Kada je Džema Rekles pokupila svog sina iz vrtića, primetila je da on nije pri sebi. Tokom vikenda, trogodišnji Vilijam je pokazao znakove tipičnog virusa. Samo dve noći kasnije, Džema je vrištala u bolnici, molila lekare da spasu život njenog sina, jer je on bio sve lošiji. Vilijam je u stvari imao sepsu, koja iz sata u sat postaje sve smrtonosnija.

Bio je toliko bolestan da mu je u jednom trenutku srce prestalo da kuca, jedno plućno krilo kolabiralo, a bubrezi stali sa radom. Jedina mogućnost da preživi bila je da mu hirurzi amputiraju obe noge.

Džema, 32, prisetila se dana kada je pokupila Vilijama iz vrtića jednog petka u januaru 2020, i ispričala kako je to sve izgledalo:

– Bio je malo iscrpljen. Mislio sam da je umoran i da je možda pokupio prehladu. Preko vikenda se generalno nije osećao dobro, bio je bolestan, imao temperaturu. U ponedeljak ujutru još uvek je bio loše i imao je osip pa smo ga odveli kod lekara opšte prakse, koji je rekao da ima virus.

Te večeri Džemin muž, Majk (40), muzičar, pročitao je na Fejsbuku da se šarlah širi. Njih dovje su razmišljali je o tome da stvari ostave za jutro. Ali, na sreću, odlučili su da pozovu Hitnu pomoć i dobili su savet da odvedu Vilijama pravo u bolnicu. Džema je mislila da će se vratiti kući za sat vremena. Ali lekari su njenog sina brzo odveli u reanimaciju i sinulo joj je da nešto ozbiljno nije u redu.

– Lekari su nakon prvog pregleda pomoslili da možda ima meningitis, ali doktor je na kraju došao do zaključka da on ima sepsu. Vilijam je stavljen u indukovanu komu i prebačen u drugi medicinski centar u Notingemu – rekla je Džema.

– Sedeli smo u čekaonici kada je došao doktor i rekao “Tako mi je žao, srce mu je stalo, mislim da treba da dođete i budete sa njim”. Srušila sam se i Majk je bukvalno morao da me podigne sa poda. Oko njega je bilo 30 doktora. Srećom, uspeli su da mu ponovo pokrenu srce. A muž je samo vikao ‘Molim te, ne daj mu da umre’.

– Proveli smo osam dana razmišljajući da bismo ga mogli izgubiti. Bilo je užasno. Svaki put i kad bi ga na kratno napustili, pomišljali smo da bi neko mogao da dođe i da im saopšti nagore vesti.

Sepsa se često smatra „tihim ubicom“. Širi se jako brzo, a često nije lako da je prepoznamo jer liči i na druge bolesti ili obične viruse, takvi su joj simptomi. Simptomi uključuju visoku ili nisku temperaturu, drhtavicu, zbunjenost, hladne ruke i noge, ubrzan rad srca i osip.

Vilijamova pluća su kolabirala tri puta, što je zahtevalo da se svaki put ubaci drenaža grudnog koša. U tom periodu su mu otkazali bubrezi i Džema i Majk su se plašili da će mu, ako uspe, biti potrebna dijaliza doživotno. MRI skeniranje je takođe otkrilo dve oblasti povrede mozga.

Teška sepsa može izazvati ekstremno zgrušavanje krvi, što znači da ruke, stopala, ruke i noge polako gube protok krvi i tkivo počinje da odumire. Džema je rekla da je tkivo na Vilijamovim udovima postalo nekrotično. Nakon par dana odlučeno je da Vilijamu treba amputirati obe noge, kao i devet prstiju. Ali ubrzo porodica je mogla da ode kući – a Vilijam, koji sada ima šest godina, prošao je kroz jako težak period, ali je njegov život spasen.

Džema je rekla: „Vilijamu sada sa ortopedskim pomagalima hoda neverovatno dobro. Njegovi bubrezi su se potpuno oporavili. Ne pokazuje nikakve znake povrede mozga.

Paraolimpijac Ričard Vajted 46-godišnji sportista ima dve zlatne i dve srebrne paraolimpijske medalje uz svoje ime i bio je “veliki uzor” Vilijamu. Imao je ogroman uticaj na njega, pokazujući šta se može postići na dve protetske noge. Čak ga je poseo u auto i rekao mu da će jednog dana moći da vozi ručnim komandama.

On je najsrećniji dečak. Veoma je pametan sa velikom željom za znanjem, posebno dinosaurusima i životinjama. Njegova najveća ambicija u ovom trenutku je da može da trči.

najzena.rs