3 ZNAKA KOJA UKAZUJU NA RAZVOD BRAKA: Ruski psiholog otkrio – RADI LI OVO VAŠ PARTNER?

Zanimljivosti

Koja 3 znaka ukazuju na razvod prema ruskom psihologu Mihailu Labkovskom – manipulacija i toksične veze nisu dio ljubavi!

“Ako čovjek postane zamjena cijelog svijeta za drugog, to ukazuje na jedno – prvi nema svoj svijet”, rekao je jedan od najpoznatijih ruskih psihologa, Mihail Labkovski. Kako se Labkovski često bavi ljudskom dušom, pa tako i međuljudskim odnosima, posebno partnerskim, izdvojio je 3 znaka koja ukazuju da dolazi razvod. Takođe, on istuiče da je pod sledećim okolnostima razvod bolji izbor nego ostajanje u odnosu u kojem se osjećamo loše. Ističe da je važno da prepoznamo i prevaziđemo strah od usamljenosti kako bismo donosili racionalnije odluke u ljubavnim odnosima.

Koja 3 znaka prema psihologu Mihailu Labkovskog ukazuju na razvod:

1. Stalno kritikovanje – Ukoliko partner stalno kritikuje, ukazuje na vađe mane, slabosti i loše osobine, i to postaje učestalo, postoji rizik da će vaše samopouzdanje biti poljuljano. To su najčešće direktne primjedbe: “Loše kuvaš”; “Ne brineš dovoljno o ​​sebi”; “Ništa ne možeš dobro da uradiš”… Partneri koji konstantno i neosnovano kritikuju, zapravo pokušavaju da uzdignu sebe u odnosu an drugu osobu, a njenu vrijednost da smanje. Boravak u ovakvoj vezi loše utiče na mentalnozdravlje i osoba koaj ej stalno kritikovana rizikuje da se povuče u sebe, bude pesimistična i nezadovoljna, sumnja u sebe…

2. Prebacivanje krivice – Ovo je alat kojim se služe mnogi manipulatori. U svakoj situaciji žele da vam prebace krivicu, kako za svoje postupke, tako i za situacije koje se nisu dogodile. Osim se najčešće služe kada sami naprave grešku. Tipični primjeri:

“Nisam razgovarao s tobom ovih dana jer ti…”
“Spavam sam jer ti…”
“I sam sam vodio djecu u školu, jer ti ….”

Kada ovakve optužbe dobijate stalno, dolazi do situacije gde zaista počinjete sebe da krivite i loše se osećate.

3. Manipulacija i ucjena – Najosnovniji primjer manipulatora je osoba koja se koristi frazom: “Ako me ostaviš, uradiću…”. Manipulator u početku obezvrijeđuje, prebacuje krivicu, a kada je sveden pred svršen čin, prijeti i ucjenjuje. Ukoliko se osjećate na bilo koji način ugroženo ili uplapšeno, neophodno je da prijavite nasilje.

Razvod sa toksičnom osobom često može biti težak, pun negativnih emoija i bolan. Ukoliko prolazite kroz proces razvoda, potrebna vam je podrška bliskih ljudi, ali i konsultacija sa psihologom ili psihoteraputom koja može pomoći da se izborite sa emocijama u ovoj situaciji.

 Sensa