Porodica Bosiljkanović živi u jednoj sobi bez struje i vode: Živojin se dovija da prehrani decu, ali su na rubu egzistencije

Region

Udaljeni desetak kilometara od naseljenog mesta, u kući bez struje i vode porodica Bosiljkanović iz Mosne, živi u jednoj prostoriji u vrlo lošim uslovima, na rubu egzistencije. I pored surovih uslova srdačno su dočekali ekipu Kurir tv.

Zimski uslovi, povređena ruka, i nagomilane neoprane stvari, za koje nema tople vode, dodatno otežavaju posao domaćici porodice Bosiljkanović.

„Treba debele jakne da se operu, prst mi je povređen, a nema ni struje, ni vode“, kaže domaćica Bosiljkanović.

Deca pohađaju školu koja je udaljena sat i po vremena, a osim školskih obaveza pomažu i roditeljima u kućnim poslovima. Najstarija ćerka Dušica je najveća pomoć majci.

„Zimi dođem iz škole, pada mrak, treba da učim, da čuvam sestru, da nosim vodu, pa da čuvam prasiće“, nabraja Dušica svoje obaveze.

Otac Živojin angažovan je oko poljoprivrednih poslova van kuće. Svojevremeno je, devet meseci, bio na Košarama, ali je najveća tuga usledila kad su izgubili dve ćerke u požaru u prethodnoj kući. Uz uzgoj svinja uspeva da prehrani porodicu. Kad ode na posao ne ostavlja kuću bez pripremljenog ogreva, ali ne može više od toga.

„Ta jedna soba je i kupatilo i spavaća soba i kuhinja sve je tu. Druge nema. Prethodna koja je bila velika, je izgorela“, ispričao je Živojin Bosiljkanović.

Stanovnici Mosne angažovali su se da zajedničkim snagama pomognu ovoj nesrećnoj porodici.

„Osećam se poraženo kao čovek, jer 21. vek je! To nije ne znam gde. To je tu, ta deca su tu. Nije to nešto nedostižno da ne može da se ostvari“, rekla je stanovnica Mosne, Jasmina Stefanović, jedna od pokretača humanitarne pomoći. Kada bi kupili kuću u selu kraj Donjeg Milanovca, deca bi dobila mogućnost za pristojan život, a tada će biti mnogo lakše i njihovim roditeljima.

espreso.co.rs