Muž ju je ostavio s gluhim i slijepim trojkama, ali mama nije htjela odustati

Zanimljivosti

Liz Dunn majka je koja je rodila gluhe i slijepe trojke, a situacija se pogoršala kada ju je napustio muž.

Liz i suprug već su imali 3-godišnju kći Sarah kada su otkrili da Liz nosi trojke. Vijest je došla kao iznenađenje jer nisu išli ni na kakve tretmane. Ovo se ispostavilo kao teret koji je bio prevelik za brak. Muž ju je ostavio samu s četvero djece.

Liz je trojke rodila 2000. godine u 25. tjednu trudnoće i nazvala ih Zoe, Sophie i Emma. Zbog ranog poroda i komplikacija trojke su se rodile sa sljepilom. Sophie je djelomično slijepa, ima usko vidno pole i vidi boje i oblike. Zoe može razlikovati svjetlo i tamu. Ali Emma u potpunosti ne vidi.

Vijest je mami slomila srce: „Osjećala sam se kao da me udario kamion. Pala sam na pod i htjela sam nestati. Nisam mogla vjerovati da se to dogodilo mojim bebama.“

Trojke postaju gluhe i slijepe
Liz se posvetila brizi za trojke i prihvatila je situaciju kakva jest. No tada su se stvari dodatno pogoršale. Ispostavilo se da su lijekovi za sepsu oštetili dlačice na pužnici, što je dovelo do toga da su trojke u svojoj drugoj godini postale gluhe. To su bile prve trojke koje su slijepe i gluhe.

Ova je vijest Liz dovela do ruba očajanja.

„Jedan od najvećih strahova mi je bio da će pomisliti da je mama prestala pričati s njima. Gluhi i slijepi. Kako ću razgovarati s njima? Kako ću razgovarati s njih tri? Što da radim?“, objasnila je Liz svoje misli. „U to su vrijeme počele manje vjerovati ljudima. Uplašile bi se kada ih uzmem s poda.“

Trojke su primile umjetne pužnice kako bi im se pomoglo, no trebalo je puno rada da se nadoknade izgubljene godine njihovog razvoja.

Liz je svu energiju trošila na brigu za trojke, pa nije imala vremena posvetiti se starijoj kćeri Sarah. „Ona je imala određenu zrelost, razumjela je da su sestre bolesne i da im treba pomoć. A ona će se pobrinuti sama za sebe.“

Liz se povezala sa dečkom iz školskih dana imena George. Javila mu se jer je trebala nekog za razgovor, no stvari su se razvile i pretvorile u vezu. George joj je pružao ljubav, podršku i pomoć koja joj je trebala.

Unatoč svim preprekama, George se zaljubio u Liz i njezine kćeri. Nakon godinu dana ju je i zaprosio. Njihova je veza stalno pod testom, no snalaze se iz dana u dan.

Liz je rekla da je njihova borba izrodila i neke posebne trenutke: „Prvi koraci su se činili kao da su pobijedile na maratonu. Za svaki mali pomak su se jako trudile. Visoki ciljevi postali su još viši.“

„Znao sam da će biti teško, ali nisam znao da će biti toliko teško“, rekao je George. „To je posao koji se radi 24 sata u danu, 7 dana u tjednu. Nikada ne prestaje. Nema slobodnog vremena. Nema pauze radi dobro obavljenog posla. Nema slobodnih dana“, rekao je George.

Zbog sljepila, trojkama je ponekad teško razlikovati dan i noć, što dovodi do komplikacija u rasporedu. Hranjenje je težak zadatak, hrane bude posvuda i stalno se za njima mora čistiti. Potrebno ih je stalno čistiti i mijenjati im pelene.

Unatoč svemu, ova hrabra mama ne odustaje. „Ne odustajemo i napredujemo sporo, ali sigurno. Samo se molim da će Bog popuniti rupe koje mi ne možemo“, rekla je Liz.

Bračni je par postao poznat kada su se pojavili u poznatoj emisiji Dr. Phil 2007. i 2010. godine, što im je omogućilo da pokrenu svoju zakladu. „Dr. Phil je povećao svijest o našem problemu, kao i novčanu pomoć“, rekla je Liz. „Tada su počele promjene. Javili su se ljudi koji su radili s djevojkama. One su najsretnija gluho-slijepa djeca. Sada se možemo malo više smijati“.

„Hellen Keller pruža primjer da gluhe i slijepi mogu učiti i doprinijeti društvu“, rekla je Liz. „Ova činjenica jako utječe na obrazovanje trojki.“

Ove su godine trojke napunile 19 godina. Obitelj se povukla iz javnosti, pa nema podataka kako im je sada, no vjerujemo da je trud urodio plodom.

novizivot.net