Priča o Matt Leblanc, koji je svoju karijeru stavio na čekanje kako bi bio sa svojom kćeri

Showbizz

Neki se glumci pamte po određenoj ulozi. To je slučaj Matta LeBlanca: proslavio se zahvaljujući ulozi Joeya Tribbianija u Friends i natjerao nas da se zaljubimo u njegovu zavodljivu osobnost, humor i poznatu rečenicu: “Kako si?” No, daleko od reflektora kamera, glumac je prolazio kroz izazovne trenutke. Od nedostatka novca do bolesti koja je dijagnosticirana njegovoj kćeri kada je imala 8 mjeseci.

Kao dijete nije ga zanimala gluma.

Za razliku od mnogih poznatih, koji znaju da se žele baviti glumom, mladi Matt LeBlanc o tome nije ni sanjao. Strast su mu bili motocikli, a osposobio se i za rad u stolariji.

Odustao je od koledža u drugom semestru i odlučio otići u New York kako bi okušao sreću kao model, no rečeno mu je da njegova visina ne odgovara toj profesiji. No, nije se obeshrabrio te je na audiciji uspio potpisati s agentom. Na televiziju je preskočio nakon što je glumio u reklamama za poznate brendove kao što su Levi’s, Coca-Cola, Heinz i Doritos.

Vrata za Friends

Matt je uspio raditi u nekim TV serijama poput TV 101. Imao je i redovitu ulogu u Married… with Children . Ali nijedan od tih nastupa nije mu pružio potrebnu financijsku stabilnost, a kamoli skok do slave koji je tražio. Glumac je prije uspjeha Friends imao samo 11 dolara i stalno je škrabao tako što je, primjerice, sam popravljao zube jer si nije mogao priuštiti zubara.

Bezvremenski Joey Tribbiani

Odabir Matta LeBlanca bio je težak za producente serije, koji su za Friends: The Reunion rekli da su bili rastrzani između njega i Louisa Mandylora. Potonji se na kraju ipak pojavio u seriji, ali u drugoj ulozi. Bio je Joeyjev “brat blizanac”. LeBlancov lik u Friends uvijek će se pamtiti po njegovoj karizmi, nedostatku zdravog razuma, velikom i velikodušnom srcu i njegovoj “sposobnosti” da govori Francuski.

Onda se zaljubio.

Friends je došao kraj 6. May 2004. Godinu dana ranije Matt je oženio Melissu McKnight, Američku glumicu, te iste godine postao otac. Ali nažalost, stvari nisu išle kako se sretni par nadao, jer je njihova kći u dobi od 8 mjeseci počela patiti od napadaja.

Nakon Friends

Nakon što je sitcom završio, Matt je nastavio glumiti svoj lik u istoimenom spin-offu, Joey. Kasnije je serija ukinuta, a on se odlučio maknuti iz svijeta televizije kako bi bio s kćeri Marinom.

Dijagnosticirana joj je kortikalna displazija, poremećaj mozga koji utječe na neurološke funkcije. Matt je shvatio da njegova kći ima problem kada pužeći uvijek pada na lijevi bok. Kad joj je postavljena dijagnoza, upozoreni su da bi bolest mogla zahvatiti čak i njezine glasnice, što bi joj onemogućilo govor.

Zbogom televiziji

U Oktobru 2006. Matt se razveo od Melise McKnight. Od te godine do 2011. potpuno se distancirao od medija. “Nije mi se dalo biti smiješan, svašta se događalo u mom privatnom životu…. Ne znam je li moj brak bio osuđen na propast, prije smo imali sjajnu vezu. Možda je to bila bolest moje kćeri. Možda sam se izgubio, fokusirajući se previše na svoj posao,” izjavio je u intervju.

“Godinama i godinama gotovo da nisam izlazio iz kuće. Htio sam da nemam obaveza i da me nigdje nema. I bio sam u poziciji da to učinim. Većina glumaca zove svoje agente i pita što imaju za njih. Nazvao sam svog i rekao mu da izgubi moj broj na nekoliko godina. Bilo je to mračno vrijeme. Skoro sam doživio živčani slom – rekao je za The Mirror.

Ljubav prema kćeri iznad svega

Nakon što se razveo od supruge i napustio televiziju, LeBlanc je s kćeri otišao živjeti na ranč u Kaliforniji, iako dijele zajedničko skrbništvo. “Mojoj kćeri dijagnosticiran je problem s mozgom. Bilo je to vrlo mračno razdoblje, ali uspjeli smo ga prebroditi — zar ne kažu da ono što te ne ubije ojača te?” rekao je za The Mirror.

“Sjećam se kad se rodila. Od trenutka kad sam je pogledao, zaljubio sam se, a nikad se prije nisam tako osjećao. Nisam mogao vjerovati. U tom sam trenutku znao da me ništa neće spriječiti da je volim.”

Sretan završetak velikog straha

Marina je pobijedila svoju bolest; danas uživa gledati Friends sa svojim ocem. Glumac je rekao da ako listaju kanale i serija se pojavi, ostave je da pogledaju epizodu. “Voli mi postavljati pitanja poput: ‘Je li to bilo stvarno? Jeste li to stvarno pojeli? Jeste li jeli s poda? To je odvratno! Smiješan si, tata!’”.

cinjenice.ba