Džaba vam bogatstvo bez duševnog mira: Psihološki savjeti kako da ga izgradite u sebi

Zanimljivosti

Kao i svaki dio našeg života, ljubavni odnosi su podložni životnim plimama i osekama. U tom procesu u kom se stalno smjenjuju lijepe i manje lijepe stvari, čovjek ima mjesta za jača i dublja iskustva.

Neki partneri su otvoreni i željni zajedničkog rasta, dok drugi smatraju da je njihova potreba za rastom u suprotnosti u odnosu na partnera. U oba slučaja, ukoliko su ljubav, poštovanje i životni ciljevi stabilni, to može biti put ka dugotrajnom, obostranom zadovoljstvu.

Ako ste u potpunosti posvećeni vašem partnerskom odnosu, to može da utiče i na druge segmente vašeg života. Šta je svjesnost? To je praksa namjernog fokusiranja, velike količine naše pažnje, na sadašnji trenutak, bez osuđivanja.

To znači da svjesnost gradi saosjećanje i svijest, a kada smo svjesni i kada osjećamo svijet i ljude oko sebe, to je dobro jer je onda naš kapacitet da odgovorimo na život – veći. Neki ljudi su prirodno svjesniji od drugih, dok drugi moraju da nauče kako da razviju svoju svijest.

Treba da znate da, bez obzira na našu prirordu i naučene vještine, svjesnost može da razvija svako od nas. Šta nije svjesnost? Svjesnost nije obraćanje pažnje na svaki mali detalj koji vam padne na pamet ili zapne za oko, kao da je značajan, a zatim i reagovanje na njega.

Postoji i mit da svjesnost ide ruku pod ruku sa meditacijom. Ne možemo reći da je pogrešno, ali nije u potpunosti tačno. Jošua Šulc kaže da su svjesnost i meditacija povezani, ali nisu isti. Svjesnost je kvalitet, a meditacija je praksa. Dakle, meditacija je alat, a svjesnost rezultat.

Kada razvijete svjesnost to utiče na naše raspoloženje. Čovjek osjeća opšte blagostanje u svemu što radi. Odnosi sa ljudima su drugačiji, značajniji i duševni mir je prisutan. Kada prihvatimo naša životna iskustva, uključujući i one najbolnije emocije i kada ih osvijestimo, lakše se nosimo sa njima.

Važno je da budemo racionalni u tom procesu, jer prihvatanje nas samih ima direktan uticaj na naše odnose sa ljudima. Postoje različiti načini za vježbanje svjesnosti. Ne prija svakome isti način, zato je dobro da isprobate nekoliko i da pronađete ono što vama najviše odgovara.

Kada pronađete ono što vam najviše prija, dajte mu vremena da se razvije. Uzmite u obzir da, u različitim životnim okolnostima, ljudima prijaju različite stvari. Nekada će neki način da vam odgovara više, a nekada manje. Neki od načina vježbanja svjesnosti su:

Tradicionalna sjedeća meditacija. – Mirno hodanje. – Pažljivo jedenje. – Pažljivo slušanje. – Vježbanje fokusa. – Trening: joga i druge stvari – Duboko disanje – Opažanje mirisa i zvukova. Krajnji cilj je uvijek sreća i duševni mir, tako da šta god vam to donosi – nije pogrešno.

pult24