Doktori ne mogu da sakriju oduševljenje: Žena rodila iako nije imala uslova za to!

Zanimljivosti

Ženi iz Švedske je usljed kancera izvađena materica kada je bila u svojim dvadesetim godinama, ali je uz pomoć doktora uspjela da prevaziđe taj problme i rodi bebu.

Dve je to zahvaljujući donaciji materice njene majke. “Ne mogu da opišem koliko sam srećna. To je sve čemu sam se nadala, čak i više od toga,“ kaže za “Jahu“ ova mlada mama, koja je željela da ostane anonimna.

Dr Mats Brenstrom je ljekar koji je izveo revolucionarnu transplantaciju materice i pomogao ovoj ženi da pomoću vještačke oplodnje ostane u drugom stanju. “Ovaj slučaj je stvarno nešto posebno. Iz jedne materice biće rođene dvije generacije porodice,“ kaže ljekar.

Prije ove Šveđanke, ljekari su imali dva pokušaja presađivanja materice, ali nijedna od tih dama nažalost nije uspjela da ostane u drugom stanju.

Majka mlade kaže da nijednog trenutka nije razmišljala kada je kćerka pitala da li bi pristala na transplantaciju materice. Ova pedesetogodišnja majka i baka kaže da je srećna što je dobila unuke, ali i što je na ovaj način ušla u historiju moderne medicine.

Nije bilo lako. Ljekari su nakon presađivanja čekali godinu dana, a zatim je mlada mama išla na vještačku oplodnju četiri puta dok napokon nije zatrudnila.

“Taj osjećaj kada sam ga prinijela uz svoj obraz je bio najljepši osjećaj na svijetu“, kaže mama, koja je u znak zahvalnosti prema ljekaru dala dječaku ime Mats.

saharica247